Wat zijn de meest voorkomende symptomen bij eczeem?

Eczeem kan zich uiten op veel verschillende manieren.
Elke huid reageert immers anders en dit kan zich uiten in veel verschillende symptomen die soms apart maar vaak ook samen voorkomen.

Mensen met een droge huid hebben vaker last van eczeem.

Droge huid

Eczeem komt vaker voor bij mensen met een droge huid. Het beschermlaagje van de huid bevat te weinig vocht, waardoor de huid droger aanvoelt en de barrièrefunctie daalt.

Jeuk en eczeem gaan hand in hand. Wie last heeft van eczeem, voelt ook vaak de nood om te krabben.

Jeuk

Jeuk is onlosmakelijk verbonden met eczeem. Bij eczeem is de huid ontstoken en komen er stoffen vrij die de zenuwen in de huid prikkelen. Daardoor begint de huid te jeuken.

Soorten eczeem die vaak gepaard gaan met jeuk:

  • Atopisch eczeem
  • Contactallergie
  • Seborroïsch eczeem
  • Neurodermatitis

Door te krabben kunnen er krabwondjes ontstaan en kan de gevoelige huid nog meer geïnfecteerd raken.

Roodheid van de huid kan wijzen op een allergische reactie of een huidinfectie.

Roodheid

Roodheid wijst op een reactie van de huid die veroorzaakt kan worden door bepaalde factoren zoals bijvoorbeeld:

Roodheid kan eveneens wijzen op verschillende huidaandoeningen waarvoor Cremicort gecontra-indiceerd is zoals bijvoorbeeld:

  • ulcera en wonden
  • een overgevoeligheid voor de werkzame stof of andere bestanddelen.
  • huidinfecties
  • acne rosacea

    Raadpleeg de bijsluiter

Raadpleeg daarom steeds uw arts of apotheker alvorens Cremicort te gebruiken.

Schilfers in grote hoeveelheden kunnen wijzen op roos of seborroïsch eczeem.

Huidschilfers

Huidschilfers zijn het resultaat van het voortdurende vernieuwingsproces van onze huid. De schilfers zelf zijn de dode huidcellen die aan de oppervlakte komen liggen. Ze komen het vaakst voor op de hoofdhuid. Wanneer schilfers in grote hoeveelheden opduiken, spreken we van roos en in extreme mate van seborroïsch eczeem. In dat geval zijn de schilfers ook heel erg dik en plakken ze in klonters aan elkaar.

Jeukende rode bultjes zijn ook een typisch symptoom van eczeem.

Rode bultjes

Jeukende bultjes duiken vaak op wanneer het eczeem veroorzaakt wordt door een allergie aan een bepaalde stof of door een reactie op een bepaald voedingsmiddel. Je kan ook allergisch reageren op een insectenbeet wat gepaard kan gaan met jeukende bultjes.

Sommige vormen van eczeem hebben als symptoom jeukende vochtblaasjes die kunnen opdrogen tot korstjes.

Vochtblaasjes

Sommige vormen van eczeem gaan gepaard met blaasjes die met vocht gevuld zijn. Meestal jeuken die vochtblaasjes ook hevig. Wanneer het eczeem geneest, drogen de blaasjes eerst op tot korstjes vooraleer ze volledig verdwijnen.

Eczeem met symptomen als roodheid en schilfers wordt droog eczeem genoemd. Men spreekt van nat eczeem wanneer er vochtblaasjes zijn en wondjes die openbarsten.

Omdat de oorzaak van eczeem vaak moeilijk te achterhalen is, wordt eczeem meestal symptomatisch behandeld.

De symptomen van eczeem behandelen

Het is niet altijd mogelijk om de onderliggende oorzaak van het eczeem te achterhalen. Eczeem wordt dan ook meestal symptomatisch behandeld door bijvoorbeeld een hydrocortisonecrème te gebruiken om de symptomen zoals roodheid, jeuk en de nood om te krabben te verzachten.

Een cortisonezalf op basis van de werkzame stof hydrocortisone, zoals Cremicort, is zonder voorschrift in de apotheek verkrijgbaar.

Cremicort is een crème op basis van hydrocortisone die je kan gebruiken bij diverse vormen van ontstoken, overgevoelige en jeukende huidaandoeningen, zoals bijvoorbeeld eczeem of contactallergie. Cremicort zal de jeuk verzachten en heeft een ontstekingsremmende werking.

Vraag steeds raad aan je arts of apotheker alvorens een behandeling met Cremicort op te starten.