Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van eczeem?

Eczeem op je gezicht of elders op je lichaam is erg vervelend. Niet in het minst vanwege de jeuk en de roodheid. Je vraagt je dan ook af wat juist dat eczeem veroorzaakt heeft.

Dat kunnen echter heel uiteenlopende factoren zijn. Bovendien is het niet altijd duidelijk wat de precieze oorzaak van eczeem bij iemand juist is. Het kan bijvoorbeeld zijn dat eczeem door meerdere factoren tegelijk veroorzaakt wordt. Toch zijn er een aantal triggers waardoor eczeem kan opduiken.

Lees verder om te weten te komen wat de meest voorkomende oorzaken van huiduitslag zijn.

Onze levensstandaard zou een oorzaak van eczeem kunnen zijn. We zijn hygiënischer dan ooit, waardoor het beschermend laagje van onze huid dunner wordt.

Levensstijl

Vreemd genoeg wordt vermoed dat onze westerse levensstandaard ervoor zorgt dat we meer en regelmatiger eczeem ontwikkelen. We zijn hygiënischer dan ooit en we smeren dagelijks heel wat cosmetische producten. Dat zou onze huid gevoeliger maken omdat het beschermende huidlaagje aangetast en dunner wordt.

Genetische aanleg speelt zeker een rol in de ontwikkeling van eczeem.

Erfelijke aanleg

Voor bepaalde vormen van eczeem speelt erfelijke aanleg zeker een rol. Het duidelijkste voorbeeld daarvan is atopisch eczeem. Deze vorm komt erg vaak voor en heeft ook een link met bepaalde allergieën zoals hooikoorts of een allergie voor huisstofmijt. Kinderen met atopisch eczeem hebben meer kans om later ook een allergie te ontwikkelen. Op die manier komt in families met veel allergieën ook atopisch eczeem erg vaak voor.

Een droge huid wordt ook vaak gezien als een oorzaak van eczeem.

Droge huid

Een droge huid is zowel een oorzaak van eczeem, als een symptoom ervan. Wanneer je last hebt van eczeem is de vochtbalans in de huid verstoord, waardoor de huid kan uitdrogen. Tegelijkertijd hebben mensen met een droge huid een groter risico om eczeem te ontwikkelen.

Heb je aanleg voor een droge huid? Zorg er dan zeker voor dat je je huid voldoende hydrateert.

Huidcontact met een stof waar je allergisch voor bent, kan ook eczeem veroorzaken.

Allergenen

Ook huidcontact met bepaalde stoffen waar iemand allergisch voor is, kan eczeem veroorzaken. Die stoffen worden allergenen genoemd. In dat geval is er sprake van ‘contactallergie’. Voorbeelden van stoffen waar veel mensen allergisch voor zijn, zijn rubber, latex of nikkel. Ook bepaalde wasmiddelen en huidproducten kunnen eczeem veroorzaken.

Eczeem is bovendien ook een symptoom van zonneallergie. Verder kan eczeem ook veroorzaakt worden door een allergie of intolerantie aan bepaalde voedingsmiddelen. Door een allergische reactie op een insectenbeet kan je ook huiduitslag krijgen.

Eczeem kan ook uitgelokt worden door bepaalde stoffen als zeep, alcohol of wol.

Niet-allergene stoffen

Er zijn ook andere stoffen die geen typische allergenen zijn die eczeem kunnen uitlokken of verergeren. Het gaat bijvoorbeeld over zeep, wol, water en alcohol.

Ook stress kan een opstoot van eczeem uitlokken.

Stress

Eczeem kan uitgelokt worden door stress. Zo is het mogelijk dat iemand in een stresserende periode plots last heeft van eczeem.

Temperatuursschommelingen zoals extreme warmte of koude kunnen ook een oorzaak van eczeem zijn.

Temperatuur

Extreme koude en warmte kunnen ook een trigger zijn voor eczeem. Wanneer je door de warmte zweet, kan je allergisch op zweet reageren. Door koude kan je huid schraal en droog aanvoelen.

Cremicort is een crème op basis van hydrocortisone die je kan gebruiken bij diverse vormen van ontstoken, overgevoelige en jeukende huidaandoeningen, zoals bijvoorbeeld eczeem of contactallergie. Cremicort zal de jeuk verzachten en heeft een ontstekingsremmende werking.

Vraag steeds raad aan je arts of apotheker alvorens een behandeling met Cremicort op te starten.