• 16/06/2023

Zonnecrème? Check! Bikini aan? Check! Lekker aan het zwembad? Check! Je bent helemaal klaar voor een prachtige zomerdag, maar plotseling moet je dringend naar het toilet en merk je een branderig gevoel bij het plassen.

Ja hoor, daar is die vervelende blaasontsteking! Blaasontstekingen komen vaker voor in de zomer. Waarom is dat zo en wat kan je eraan doen zodat de blaasontsteking
je mooie zomerdagen niet verpest?

 

Waarom komen urineweginfecties of blaasontstekingen vaker voor tijdens de zomer?

Urineweginfecties worden veroorzaakt door schadelijke bacteriën, meestal afkomstig uit de darmen, die via de plasbuis in de blaas terechtkomen en zich vasthechten aan de blaaswand. Daar veroorzaken ze een infectie. Blaasontstekingen kunnen elk moment van het jaar optreden, maar er zijn bepaalde factoren waardoor ze in de zomermaanden vaker voorkomen:

  • Breng je graag veel tijd door in het zwembad of de jacuzzi? Dit kan het risico op blaasontstekingen verhogen. Het chloor aanwezig in zwembaden en hot tubs kan de urinebuis irriteren, het warme water is dan weer een ideale omgeving voor bacteriën om te groeien. Daarnaast zweven er ziektekiemen afkomstig van andere delen van je lichaam (en dat van andere mensen) rond die
    eventueel infecties kunnen veroorzaken.
  • Hou je je natte bikini of badpak vaak een hele dag aan? Bacteriën groeien gemakkelijk in vochtige en warme omstandigheden. Het lange tijd aanhouden van je vochtige bikini zorgt ervoor dat de kans op een blaasontsteking toeneemt.
  • In de zomerhitte is het van uitermate belang om goed gehydrateerd te blijven. Veel mensen drinken echter te weinig water tijdens deze periodes. Als je niet voldoende drinkt, zal je ook minder plassen. Hierdoor kunnen bacteriën zich gemakkelijker vermenigvuldigen in de blaas, wat opnieuw het risico op een blaasontsteking doet toenemen.
  • Tijdens de zomermaanden zweet je veel meer… Ook daar beneden. Nat of vochtig ondergoed zorgt voor optimale omstandigheden voor de bacteriën om toe te slaan.
  • Heb ook jij een hoger libido tijdens mooie zomerdagen? Seks is 1 van de belangrijkste risicofactoren van blaasontstekingen.
  • Neem je het vliegtuig voor een verre reis, of ben je voor enkele uren zoet in de auto en wil je niet gebruik maken van openbare toiletten? Als je je urine te lang ophoudt, kunnen de bacteriën zich gemakkelijker ontwikkelen. Laat een blaasontsteking je vakantie niet verpesten vanaf de eerste dag!

Wat kan je doen om een blaasontsteking te voorkomen?

Helaas kan je niet regelen hoeveel chloor er in een zwembad zit, en kan je niet controleren of mensen al dan niet douchen vooraleer ze het zwembad ingaan. Maar hier zijn enkele andere tips die je kan volgen om een blaasontsteking tijdens de zomerdagen te voorkomen:

  • Drink minstens 2l water per dag om gehydrateerd te blijven
  • Neem een douche na het zwemmen om de eventuele bacteriën af te spoelen en trek zo snel mogelijk andere, droge kleren aan. Kies bij voorkeur voor katoenen ondergoed of loszittende kleding.
  • Naar het toilet gaan voor en na seksuele activiteit kan helpen om bacteriën weg te spoelen. Nadien reinigen met water kan ook helpen om schadelijke bacteriën te doen verdwijnen.
  • Houd je urine niet op! Ga naar het toilet wanneer het nodig is en neem de tijd om je blaas te legen.
  • Onthoud zeker: drink genoeg water en zorg voor voldoende hygiëne om die pijnlijke blaasontsteking
    tegen te gaan.

* Urilys-Forte is een medisch hulpmiddel klasse IIa dat helpt bij de behandeling en preventie van blaasontstekingen en urineweginfecties.