• 16/06/2023

Waarschijnlijk heb ook jij weinig zin om na de seks meteen te gaan plassen, zeker als je nog maar pas aan het daten bent… Maar toch is het erg belangrijk voor de gezondheid van je blaas!

Er zijn aanwijzingen dat een actief seksleven en langdurige geslachtsgemeenschap, naast vele andere factoren, het risico op een blaasontsteking kunnen verhogen. Blaasontstekingen worden daarom ook wel eens “honeymooncystitis” genoemd. Zijn er manieren om een blaasontsteking te voorkomen? En kan je seks hebben als je een urineweginfectie hebt?

Kan je een blaasontsteking krijgen door seks?

Urineweginfecties of blaasontstekingen worden veroorzaakt door schadelijke bacteriën, meestal afkomstig uit de darmen, die via de plasbuis in de blaas terechtkomen en zich vasthechten aan de blaaswand. Daar veroorzaken ze een infectie.

Seksuele activiteit is één van de grootste risicofactoren voor het krijgen van een blaasontsteking. Tijdens de seks kunnen bacteriën door de wrijving in de plasbuis terecht komen, waardoor het risico op een blaasontsteking toeneemt.

Vrouwen hebben meer kans op een blaasontsteking na de seks dan mannen, vanwege de vrouwelijke anatomie. De plasbuis van vrouwen bevindt zich namelijk dichter bij de anus, waardoor bacteriën gemakkelijker de plasbuis kunnen bereiken. Daarnaast is de plasbuis van vrouwen korter dan die van mannen, waardoor bacteriën gemakkelijker de blaas kunnen binnendringen.

Kan je seks hebben tijdens een blaasontsteking?

Deskundigen adviseren om seks tijdens een blaasontsteking te vermijden totdat de infectie volledig genezen is. Als je een blaasontsteking hebt, kan seks pijn veroorzaken en de gevoelige plasbuis irriteren. Seks kan er ook voor zorgen dat de bacteriën verder in de plasbuis terecht komen, wat de infectie nog erger kan maken.

Seks met een condoom is geen alternatief, want ook dan neemt het risico op bacteriën in de plasbuis toe door de blijvende wrijving. Om ervoor te zorgen dat je geen extra pijn hebt of de blaasontsteking erger maakt, is het aangeraden om alle vormen van seks te vermijden totdat de symptomen volledig verdwenen zijn.

Hoe verminder je het risico op blaasontstekingen na seks?

Is het mogelijk om een blaasontsteking te voorkomen na de seks? Hoewel het niet mogelijk is om volledig te garanderen dat de infectie niet zal optreden, volgen hier enkele tips om het risico op blaasontstekingen te minimaliseren:

  • Ga zo snel mogelijk na de seks naar het toilet. Plassen verwijdert namelijk de bacteriën uit de blaas en de plasbuis en vermindert zo de kans op een infectie.
  • Het risico op blaasontstekingen kan verder geminimaliseerd worden door ook voor de seks naar het toilet te gaan en de geslachtsdelen met warm water te wassen. Zo worden aanwezige bacteriën reeds verwijderd.
  • Het gebruik van een glijmiddel kan eveneens helpen. Dit zorgt ervoor dat de plasbuis minder geïrriteerd geraakt door de wrijving. Glijmiddelen op basis van water worden over het algemeen als de veiligste keuze beschouwd, omdat ze geen stoffen bevatten die de urinewegen kunnen irriteren.
  • Als laatste, algemene tip is het heel belangrijk om voldoende water te drinken om blaasontstekingen te voorkomen. Er wordt aangeraden om zeker 2L water per dag te drinken om de blaas voldoende te reinigen.

*Urilys-Forte is een medisch hulpmiddel klasse IIa dat helpt bij de behandeling en preventie van blaasontstekingen en urineweginfecties.