Een brandende pijn bij het plassen, constant het gevoel dat je naar het toilet moet… Je voelt het al opkomen: die blaasontsteking.
Leuk is anders natuurlijk. Maar wat is het precies? Hoe herken je het? Wie loopt een hoger risico?
En wat kan je doen om klachten te voorkomen of verminderen?


 

 

Is een blaasontsteking besmettelijk?

Een blaasontsteking ontstaat meestal plots en is niet besmettelijk. In tegenstelling tot wat velen denken, kan je het niet krijgen door op een vuile toiletbril te gaan zitten. En hoewel het kan uitgelokt worden door seksueel contact (zie later), kan je het ook niet doorgeven of krijgen van een sekspartner.

Heb je meer dan drie maal per jaar last van een urineweginfectie?

Of heb je twee infecties gehad gedurende het laatste halfjaar? Dan spreken we over terugkerende of recidiverende blaasontstekingen. Dat kan bijvoorbeeld doordat je een verkeerde toilethouding hebt, waardoor je de blaas niet volledig leeg kan plassen en er een hoeveelheid urine achterblijft.Er zijn nog vele andere factoren die het risico op een blaasontsteking kunnen verhogen.

In het geval van een terugkerende blaasontsteking ga je best even langs bij de arts om te kijken van waar je klachten komen en hoe je de cirkel zou kunnen doorbreken. 

Hoe herken je een blaasontsteking?

Een blaasontsteking leidt vaak tot volgende symptomen:

Het gevoel dat je continu moet plassen

Je plast vaker, maar slechts kleine hoeveelheden

Pijn of een branderig gevoel bij het plassen (dysurie)

Urine die er troebel uitziet of bloed bevat

Pijn in het bekken, zij, onderrug of onderbuik

De urine kan een slechte of sterke geur hebben

Is een urineweginfectie ernstig?

Een urineweginfectie is natuurlijk erg vervelend wanneer je last hebt van symptomen zoals buikpijn, rugpijn, bekkenpijn, plasdrang en een branderig gevoel bij het plassen, maar een ongecompliceerde blaasontsteking is op zich niet ernstig.

Bij ongeveer 40% van de vrouwen gaat een blaasontsteking vanzelf over.1 Hoe langer een blaasontsteking duurt, hoe groter de kans dat een behandeling met antibiotica nodig is. Mannen en kinderen gaan sowieso best langs bij de arts voor verder onderzoek naar de oorzaak van de blaasontsteking. En ook in volgende gevallen breng je best een bezoekje aan de huisarts:

Bij een blaasontsteking is het slijmvlies aan de binnenkant van je blaas ontstoken als gevolg van darmbacteriën die naar je blaas immigreren en zich daar aan de blaaswand hechten
  • Wanneer je zwanger bent

  • Wanneer je koorts hebt (38 graden of hoger)

  • Wanneer je je misselijk voelt of moet overgeven

  • Wanneer je extreem veel pijn hebt (bv. in de zij)

  • Wanneer je diabetes hebt

  • Wanneer je een verminderde weerstand hebt

  • Wanneer je een voorgeschiedenis van een nierziekte hebt

  • Wanneer je hoogbejaard bent

Hoe stelt de arts een diagnose?

Je arts zal over het algemeen op basis van je klachten vaststellen of je een blaasontsteking hebt. Indien hij of zij dit nodig acht kan er eventueel een urineonderzoek afgenomen worden om te kijken of je een infectie hebt en welke bacterie de boosdoener is van jouw klachten.

Op basis van dat onderzoek kan er gekeken worden welke behandeling en - indien nodig - antibioticum het meest geschikt is voor een behandeling van jouw blaasontsteking.4

Tips voor behoud van gezonde urinewegen

  • Voldoende water drinken

  • Van voren naar achteren vegen na een toiletbezoek

  • Meteen naar het toilet gaan wanneer je de nood voelt

  • Je schaamstreek niet met zeep wassen

  • Plassen na seksueel contact en voor het slapengaan

  • Je blaas volledig legen wanneer je plast

  • Je weerstand boosten met gezonde voeding, voldoende slaap en beweging

Urilys Forte is geschikt voor de behandeling van blaasontstekingen en helpt bij de vermindering van symptomen zoals dysurie, plasdrang en pijn in de bekken

Laat een blaasontsteking je dag niet verpesten. Ontdek Urilys-Forte

Urilys-Forte helpt bij de behandeling van blaasontstekingen. Dankzij het klinisch bewezen werkingsmechanisme van D-mannose, waarbij de darmbacteriën zich niet aan de blaaswand kunnen vasthechten, helpt het bij de vermindering van symptomen zoals:

  • Brandend of pijnlijk gevoel bij het plassen
  • Continue plasdrang
  • Pijn in de onderbuik

Je kan Urilys-Forte zonder voorschrift verkrijgen bij de apotheek. Het is beschikbaar in de vorm van een handige bruistablet met aangename bessensmaak.

1. Non-surgical management of recurrent urinary tract infections in women. Beramin et al. Transl Androl Urol (2017). Bruyndonckx et al. (2019). Time trend of prevalence and susceptibility to nitrofurantoin ofurinary MDR Escherichia coli from outpatients. J Antibmicrob Chemother; 74; 3264-3267 2. https://www.gezondheidenwetenschap.be/richtlijnen/blaasontsteking-cystitis-bij-de-vrouw. 3. https://www.ysl.nl/afdelingen-en-specialismen/urologie/urologische-klachten/blaasontsteking-terugkerend/#:~:text=Als%20u%20vaak%20terugkerende%20blaasontstekingen,naar%20de%20uroloog%20worden%20doorverwezen. 4. https://www.domusmedica.be/sites/default/files/Richtlijn%20Cystitis%20bij%20de%20vrouw_0.pdf.