De voornaamste oorzaken

Omdat tal van uiteenlopende factoren tot een verhoogde veneuze druk en aambeien kunnen leiden, is het niet altijd duidelijk wat de precieze oorzaak van jouw klachten is. De triggers verschillen van persoon tot persoon en kunnen geworteld zijn in je genen, je levensstijl of een toevallige situatie.

Als je aambeien wil behandelen of voorkomen, onderzoek je best wat precies de oorzaak is van jouw klachten.

Onvoldoende vezels en water

Eet je onvoldoende vezels of drink je te weinig water? Een tekort aan vezels en vocht in je lichaam kan leiden tot een droge en harde stoelgang en zelfs tot constipatie (ook wel verstopping genoemd).
Als je als gevolg van die constipatie te hard moet persen kan dit ervoor zorgen dat de bloedstroom in het gebied rond je anus wordt verstoord. De druk in het anale kanaal gaat omhoog, wat kan leiden tot zwellingen van de ader

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap heb je als vrouw een verhoogd risico op aambeien. De baarmoeder groeit en dat zorgt voor een verhoogde druk op de darmen en omliggende bloedvaten.

Ook de hormonale veranderingen in het lichaam en de druk van het persen tijdens de bevalling kunnen klachten van aambeien teweegbrengen.

Overgewicht

Overgewicht zorgt voor meer druk op de darmen en bloedvaten, waardoor de fijne bloedvaten rond de anus gemakkelijker opzwellen en uitzakken.

Een gezond gewicht nastreven, heeft alleen maar voordelen!

Langdurig zitten of staan

Heb je een zittend beroep of sta je te lang recht zonder veel te bewegen?

Dan verhoogt de druk op je bloedvaten, inclusief die rond de anus, wat tot aambeien en zware benen kan leiden.

Ophouden van de ontlasting

Moet je naar het toilet, maar ben je je bezoek aan het uitstellen omdat er bijvoorbeeld geen toilet in de buurt is of omdat je je niet op je gemak voelt?

Dan hoopt de ontlasting zich op in de endeldarm en daardoor neemt de druk op de aders rond de anus toe. Je gaat dus best zo snel mogelijk naar het toilet van zodra de drang er is!

Vaak hoesten

Geregeld hoesten kan ook een oorzaak van aambeien zijn.

Wanneer je hoest, ontstaat er namelijk extra druk op de fijne bloedvaten in de buikstreek, en dat kan tot klachten leiden.

Ouder worden

Niemand van ons kan ontsnappen aan de tijd die verder tikt. Hoe ouder we worden, hoe zwakker onze weefsels worden.

Dat kan ertoe leiden dat de fijne bloedvaten rond de anus opzwellen en uitzakken.

Erfelijke aanleg en aandoeningen

 

 

In sommige families zie je dat aambeien vaker voorkomen, terwijl dat in andere niet het geval is. Erfelijke factoren, zoals zwakkere weefsels of aderproblemen, dragen hiertoe bij.

Daarnaast zijn er bepaalde ziektes of aandoeningen waarbij er sprake is van een verhoogd risico op constipatie en, bijgevolg, ook een hogere kans op aambeien. Diabetes, de ziekte van Parkinson, MS, hypotheroïdie en dikke darmkanker zijn slechts enkele voorbeelden.

Ook de inname van bepaalde geneesmiddelen kan constipatie in de hand werken. Enkele voorbeelden zijn bepaalde antidepressiva, maagzuurremmers, voedingssupplementen die ijzer bevatten en bepaalde geneesmiddelen tegen een hoge bloeddruk.

Stress

Bij stress maakt ons lichaam het hormoon adrenaline aan, wat ervoor zorgt dat ons lichaam extra bloed naar onze belangrijke organen stuurt.

De darmbeweging vertraagt en dat kan leiden tot tot klachten van constipatie en, bijgevolg, verhoogde druk bij het persen en aambeien.

Behandeling van aambeien

Wie aambeien wil behandelen, pakt in de mate van het mogelijke best de oorzaak aan. Daarbij kijk je als eerste stap best grondig naar je levensstijl en toilethygiëne. Eet je voldoende vezels en drink je voldoende water?

Beweeg je regelmatig? Ga je meteen naar het toilet wanneer het nodig is en pers je niet te hard? Met de nodige aanpassingen kan je klachten makkelijk helpen voorkomen. Als blijkt dat je klachten niet verdwijnen of al in een te ver stadium zijn, ga je best eens langs bij de arts of apotheker zodat verdere actie ondernomen kan worden.