Help je weerstand te boosten

Hoe sterker je weerstand, hoe groter de kans dat je gezond blijft. Jouw weerstand hangt nauw samen met de werking van je darmflora en het vitamine D niveau in je lichaam. Vitamine D ondersteunt namelijk een normale werking van jouw immuunsysteem. Gelukkig kan je met een gezonde levensstijl en voedingssupplementen jouw darmflora in balans en je vitamine D niveau op peil houden. Zo kan je jouw weerstand helpen te boosten!

Een sterke immuniteit is belangrijk

Een sterke immuniteit behouden is belangrijk

Een goed functionerend immuunsysteem is cruciaal, want het beschermt je tegen indringers zoals virussen, bacteriën, parasieten of schimmels. Is jouw weerstand voldoende sterk? Dan kan je immuunsysteem snel en doeltreffend reageren op aanvallen van ziektekiemen. Een sterke immuniteit is dus belangrijk, want het helpt jouw lichaam om dag in dag uit gezond te blijven.

Wat kan een
verminderde weerstand veroorzaken?

Met een verminderde weerstand ben je minder opgewassen tegen de ziektekiemen die je lichaam binnendringen, waardoor je sneller ziek kan worden. En toch heeft iedereen ooit wel eens last van een lage of verminderde weerstand.

Twee factoren die impact kunnen hebben op je weerstand zijn je darmflora en het vitamine D- gehalte in je lichaam.1,2

Darmflora voor een natuurlijke weerstand

70% van onze natuurlijke weerstand bevindt zich in onze darmen. Daar zijn miljarden bacteriën actief die ook wel de darmflora genoemd worden. Het is belangrijk om de darmflora in balans te houden, want een goede werking van de darmflora hangt nauw samen met het behoud van een goede werking van het immuunsysteem:

 • Ze vormen een eerste barrière van jouw immuunsysteem en gaan de strijd aan met schadelijke ‘indringers’ zoals bacteriën. Die kunnen zich daardoor moeilijker vermenigvuldigen in de darmen.
 • Ze beschermen daarnaast ook de slijmvliezen van de darm, waar zich ontzettend veel cellen van het immuunsysteem bevinden (bv. lymfocyten, macrofagen, …).3

Het is dus cruciaal om zorg te dragen voor je darmflora en die in evenwicht te houden! Er zijn echter bepaalde zaken die de darmflora kunnen verstoren:

 • Gebruik van geneesmiddelen zoals bijvoorbeeld antibiotica;
 • Stress en slaapgebrek;
 • Zwangerschap;
 • Slechte eetgewoontes (bv. te veel suikers);
 • Roken en overmatig alcoholgebruik;
 • Reizen naar landen met andere hygiëne-standaarden, voeding en klimaat

Vitamine D ondersteunt jouw immuniteit

Vitamine D en immuniteit zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar hoe zorg je ervoor dat je er voldoende van binnenkrijgt om de normale werking van je immuunsysteem te ondersteunen? In tegenstelling tot de meeste andere vitamines, is niet je voeding, maar wel de zon de belangrijkste bron van vitamine D: ongeveer 2/3 van je vitamine D wordt door je huid aangemaakt onder invloed van de zon.

Tijdens de wintermaanden zijn de zonnestralen in België echter niet sterk genoeg. Bovendien zitten velen onder ons te veel binnen, zowel in de zomer als in de winter. En dat heeft een serieus gevolg: maar liefst 45% van de volwassenen in België kampt met een tekort aan vitamine D.

7 tips voor het behoud van een sterke weerstand

Een sterke immuniteit voor de hele familie? Het kan! Een gezonde weerstand begint bij een gezonde levensstijl. Met volgende tips help je jouw weerstand te boosten:

 • Vermijd stress en zorg voor voldoende ontspanning en rust.
 • Eet gezond en gevarieerd! Plaats dagelijks verse ingrediënten met mineralen en vitaminen, zoals groene bladgroenten, zaden, noten, fruit of vis, op het menu.
 • Rook niet en matig jouw alcoholgebruik.
 • Beweeg regelmatig, bij voorkeur minstens een halfuur per dag. Een goede optie zijn lage-impactsporten zoals wandelen, fietsen of zwemmen.
 • Zorg dat je voldoende vitamine D binnenkrijgt. Je kan jouw vitamine D niveau op peil houden door een voedingssupplement met vitamine D in te nemen. Zeker in de wintermaanden is dit aangeraden.
 • Is je darmflora verstoord en heb je soms last van diarree? Herstel de balans van je darmflora door bijvoorbeeld een probioticum in te nemen.
 • Voor wie een kindje jonger dan drie jaar heeft, kunnen we nog een laatste tip geven: de eerste bacteriën die in de darmen van je baby terecht komen, bepalen de darmflora voor de rest van zijn of haar leven! Zorg er dus voor dat de veilige bacteriën zeker bij jouw baby aanwezig zijn. Lees hier alles over hoe je jouw baby de beste start geeft.

1. Kim SY. The pleiomorphic actions of vitamin D and its importance for children. Ann Pediatr Endocrinol Metab. 2013 Jun;18(2):45-54.
2. O'Toole PW and Cooney JC. Probiotic bacteria influence the composition and function of the intestinal microbiota. Interdiscip Perspect Infect Dis. 2008;2008:175285.

3. Valeur et al. Colonization and Immunomodulation by Lactobacillus reuteri Protectis in the Human Gastrointestinal Tract Appl. Environ. Microb. Feb. 2004, p. 1176–1181

Protectis is een voedingssupplement op basis van L. reuteri Protectis en vitamine D. *Vitamine D draagt bij tot het behoud van de goede werking van het immuunsysteem.