Ontdek meer over het werkzame bestanddeel van Nizoral®: ketoconazol

Ketoconazol werd ontdekt in België. De shampoo Nizoral® werd in 1988 op de markt gebracht met ketoconazol als hoofdbestanddeel. Sindsdien wordt Nizoral gebruikt voor de behandeling van Malassezia furfur, de schimmel die hoofdroos, seborroïsch eczeem en pityriasis versicolor veroorzaakt.

 

Ketoconazol is een anti-infectiemiddel dat de groei van de Malassezia furfur remt.

Wat is Ketoconazol?

Wie last heeft van roos en seborroïsch eczeem wil daar graag zo snel mogelijk van af. Wanneer het om een schimmelinfectie gaat, is het belangrijk om te kiezen voor een oplossing die de schimmel zelf aanpakt.

Ketoconazol is het actief bestanddeel van Nizoral en heeft fungicide eigenschappen die de Malassezia furfur doden.

Waarvoor helpt Nizoral®?

Nizoral® wordt gebruikt voor de behandeling van roos veroorzaakt door de schimmel Malassezia furfur, seborroïsch eczeem en pityriasis versicolor. Deze drie aandoeningen kunnen veroorzaakt worden door de schimmel Malassezia furfur. Deze schimmel is meer specifiek een gist die volledig in symbiose leeft met zijn gastheer. De aandoeningen zijn eigenlijk het gevolg van een vicieuze cirkel. Wanneer de huid meer talg produceert, zal de schimmel overmatig groeien. De huid wil die indringer (de schimmels) bestrijden en zal nog meer talg produceren. Maar de schimmel Malassezia furfur voedt zich nu net aan talg. De huid veroorzaakt door haar afweerreactie echter het omgekeerde effect: de Malassezia furfur gaat nog meer woekeren.

 

Roos

Ketoconazol als actief bestanddeel in een shampoo helpt om roos onder controle te krijgen.

Seborroïsch eczeem

Door een shampoo te gebruiken die ketoconazol bevat, kan je ook van seborroïsch eczeem afgeraken.

Pityriasis versicolor

Ketoconazol pakt ook de huidaandoening pityriasis versicolor doeltreffend aan.
Roos is een milde vorm van schilfers waar maar liefst 50 % van de bevolking wel eens last van heeft. Ketoconazol helpt daartegen.

Roos

Roos

Roos is een milde vorm van schilfers op de huid. Je vindt ze op iedere hoofdhuid als resultaat van het vernieuwingsproces van de huid. Het zijn in feite dode cellen die van de huid afvallen. Roos kan veroorzaakt worden door de schimmel Malassezia furfur. Het is een schimmel die bij iedereen van nature voorkomt op de hoofdhuid. De schimmel kan echter een probleem worden en tot roos lijden wanneer hij woekert of overmatig groeit. Dat kan best vervelend zijn en verholpen worden met een doeltreffende behandeling.

Ketoconazol helpt om seborroïsch eczeem te bestrijden. Die huidaandoening is het gevolg van een woekerende schimmel.

Seborroïsch eczeem

Seborroïsch eczeem

Wanneer de Malassezia furfur hevig begint te woekeren en er dus meer talgproductie is door de huid, kan er sprake zijn van seborroïsch eczeem. Deze extreme vorm van roos is erg vervelend, zorgt vaak voor psychologisch ongemak en vraagt dus om een doeltreffende behandeling.

De huidziekte pytiriasis versicolor wordt veroorzaakt door de Malassezia furfur en kan dus ook met ketoconazol aangepakt worden.

Pityriasis versicolor

Pityriasis versicolor

Ook de huidaandoening pityriasis versicolor wordt veroorzaakt door de Malassezia furfur. Pityriasis versicolor komt voornamelijk voor op de romp en ontstaat door woekering van de Malassezia furfur die ervoor zorgt dat de pigmentaanmaak in de huid geremd wordt. De aandoening geeft vlekken in verschillende kleuren. De vlekken kunnen wit, geel-bruin of rood zijn van kleur.