Wanneer roos hevig wordt

Wanneer roos erg hevig wordt, bestaat er een grote kans dat iemand last heeft van seborroïsch eczeem. In wat volgt lees je alles wat je moet weten over deze goedaardige, maar erg vervelende huidaandoening.

 

Seborroïsch eczeem valt onder de huidziekten en is een specifieke vorm van eczeem of dermatitis.

Wat is seborroïsch eczeem?

Seborroïsch eczeem valt onder de huidziekten en is een specifieke vorm van eczeem of huiduitslag. Er bestaan heel wat verschillende soorten eczeem die uiteenlopende oorzaken kunnen hebben. De behandeling van het eczeem is dus afhankelijk van het soort eczeem en de oorzaak ervan.

In het specifieke geval van seborroïsch eczeem is een huidschimmel de boosdoener en zal het dus zaak zijn om die huidschimmel aan te pakken.

Typische symptomen van seborroïsch eczeem zijn schilfers, jeuk en klonters van dode hoofdhuidcellen.

Typische symptomen van deze huidaandoening zijn:

Helaas ondervinden mensen met seborroïsch eczeem vaak negatieve ervaringen door de aandoening, bijvoorbeeld op sociaal vlak. Die extreme variant van roos is daardoor erg hinderlijk voor de levenskwaliteit en kan voor best wat stress zorgen. Bij kinderen wordt seborroïsch eczeem soms ook benoemd als ‘melkkorstjes’. Die verdwijnen meestal spontaan rond de leeftijd van drie jaar. De variant van de huiduitslag waar het hier over gaat, komt meestal voor vanaf de puberteit.

Seborroïsch eczeem wordt soms verward met psoriasis. Bij psoriasis zijn de schilfers echter dikker. Bovendien wordt psoriasis soms erfelijk bepaald en is dat bij gewone hoofdroos meestal niet het geval.

 

Wanneer de Malassezia furfur begint te woekeren…

De Malassezia furfur is een schimmel die verantwoordelijk is voor seborroïsch eczeem. Deze schimmel voedt zich met talg die afgescheiden wordt door de huid. Talg wordt geproduceerd in de talgklieren die onze hoofdhuid bedekken. De Malassezia furfur verkiest dus talgrijke plaatsen op onze huid zoals de hoofdhuid, maar is ook vaak terug te vinden op de neus, in de oorplooien, in de wenkbrauwen of op de oogleden.

Vandaar dat het niet raar is dat seborroïsch eczeem aan de ogen voorkomt. Hoe meer talg de huid afscheidt, hoe meer voeding de Malassezia furfur krijgt en hoe weliger hij dus begint te groeien. Daardoor is de Malassezia furfur de veroorzaker van seborroïsch eczeem, ook wel seborroïsche dermatitis genoemd.

 

Seborroïsch eczeem is een vicieuze cirkel: het is een reactie van de huid die vecht tegen een vreemde indringer.

In feite is seborroïsch eczeem het gevolg van een vicieuze cirkel

 • De huid produceert talg, waarmee de Malassezia furfur zich voedt.

 • De Malassezia furfur neemt in aantal toe. De huid wil echter af van die vreemde indringer.

 • De huid vecht terug door te ontsteken en meer nieuwe huidcellen en meer talg aan te maken.

 • Omdat de Malassezia furfur zich echter voedt met talg, kan ze door die verhoogde talgproductie sneller en beter groeien.

 • Conclusie: hoe meer talgproductie, hoe meer Malassezia furfur, hoe meer ontsteking.

Welke factoren beïnvloeden de groei van de Malassezia furfur?

Hormonen beïnvloeden de toestand van onze huid en kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van seborroïsch eczeem.

Hormonen

Het is bekend dat hormonen de toestand van onze huid beïnvloeden. Zo zal het mannelijk geslachtshormoon bijvoorbeeld de talgproductie stimuleren en oestrogeen de talgproductie afremmen. Dat verklaart ook waarom mannen meer last hebben van roos en seborroïsch eczeem dan vrouwen.

Stress en seborroïsch eczeem zijn aan elkaar gelinkt.

Stress

In stressvolle situaties gaat ons lichaam hormonen aanmaken. Die hormonen kunnen dan weer de talgproductie doen toenemen.

Seborroïsch eczeem kan in verband worden gebracht met allergieën en een verzwakt immuunsysteem.

Allergieën of een verzwakt immuunsysteem

Zij hebben ook een invloed op de toestand van de huid. Maar seborroïsch eczeem en onevenwichtige voeding worden soms ook met elkaar in verband gebracht.

Luchtvervuiling kan onze talgproductie stimuleren en zo seborroïsch eczeem in de hand werken.

Ook oorzaken die buiten ons lichaam liggen, kunnen de talgproductie stimuleren:

 • Luchtvervuiling

 • Haarverzorgingsproducten

 • Een droge huid kan ook jeuk veroorzaken en irriteert bijgevolg de huid

 • De Malessezia furfur houdt van een vochtige omgeving. Het frequent dragen van hoeden, mutsen of hoofddoeken verhoogt de vochtigheid van de huid waardoor de kans op hoofdroos dus toeneemt.

 • Een verbrande hoofdhuid door de zon irriteert de hoofdhuid

 • Droge lucht, zoals ruimtes waarin de verwarming aanstaat

Conclusie

Bovenstaande voorbeelden zijn de verklaring waarom roos frequenter voorkomt in de winter: we dragen meer mutsen en hoeden, waardoor de vochtigheid van de hoofdhuid stijgt. Maar tegelijk bevinden we ons meer in verwarmde omgevingen met droge lucht, waardoor de huid ook sneller geïrriteerd raakt en begint te jeuken.

 

Seborroïsch eczeem: hoe geraak ik ervan af?