Hoofdpijn is een erg vervelende kwaal waar iedereen wel eens mee te maken kan krijgen. Wanneer hoofdpijn opduikt, valt de pijn moeilijk te negeren. Aan de basis van hoofdpijn kunnen heel wat verschillende oorzaken liggen.

Bovendien bestaan er ook verschillende soorten hoofdpijn. Voor de behandeling van hoofdpijn zijn er verschillende mogelijkheden, afhankelijk van wat de onderliggende oorzaak van de hoofdpijn is.

 


 

Hoe ontstaat hoofdpijn?

De oorzaken van hoofdpijn kunnen erg uiteenlopend zijn. Het is dan ook belangrijk om de oorzaak van de hoofdpijn aan te pakken. Soms ligt de oorzaak van de hoofdpijn in het hoofd zelf. Dan spreken we van primaire hoofdpijn. Dat is het geval bij bijvoorbeeld spanningshoofdpijn, migraine en clusterhoofdpijn.

Hoofdpijn die een andere aandoening signaleert, kan je benoemen als secundaire hoofdpijn. Hierbij is het cruciaal om de onderliggende oorzaak van de hoofdpijn aan te pakken.

Mogelijke oorzaken van secundaire hoofdpijn zijn:

Ziekte of griep

Een ziekte als griep, sinusitis of een verkoudheid kan aan de basis van de hoofdpijn liggen.

Psychische klachten

Ook psychische klachten zoals stress en vermoeidheid kunnen hoofdpijn veroorzaken. Dan spreken we van spanningshoofdpijn.

Een slechte houding

Een slechte houding van de nek en de schouders of artrose.

Andere kwaaltjes

Andere delen in de schedel die aangetast zijn kunnen ook hoofdpijn veroorzaken. Denk maar aan tandcariës, verminderd zicht of een ontstoken kaakgewricht.

Overmatig alcoholgebruik

Verder kan ook overmatig gebruik van alcohol tot hoofdpijn leiden. Ook bepaalde medicatie kan ervoor zorgen dat je hoofdpijn krijgt.

Ontwenningsverschijnselen

Hoofdpijn kan ook een ontwenningsverschijnsel zijn wanneer je bijvoorbeeld mindert met cafeïnehoudende dranken zoals cola en koffie of wanneer je suiker probeert te vermijden.

Een verstoorde vocht- of zoutbalans

Hoofdpijn kan ook symptomatisch zijn voor een verstoorde vocht- of zoutbalans.

Een hersentrauma

Ook kan hoofdpijn het gevolg zijn van een hersentrauma opgelopen na bijvoorbeeld een ongeluk, een val of een slag op het hoofd.

Een gezwel of tumor

Een gezwel of tumor kan ook een oorzaak van hoofdpijn zijn.

Hoofdpijn wordt soms ingedeeld op basis van de frequentie waarin de pijn voorkomt. Zo wordt een onderscheid gemaakt tussen sporadische, episodische en chronische hoofdpijn1:

  • Tot 10 dagen per jaar spreekt men van sporadische hoofdpijn
  • Tot 15 dagen per maand spreekt men van episodische hoofdpijn
  • Voor sommige mensen lijkt het wel alsof ze altijd hoofdpijn hebben. Vanaf meer dan 15 dagen per maand gedurende drie maanden spreekt men van chronische hoofdpijn

Verschillende soorten hoofdpijn:

Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn
Spanningshoofdpijn komt heel vaak voor en kan ontstaan als gevolg van lichamelijke of psychische spanning. Een te gespannen nek en schouders kunnen bijvoorbeeld een aanleiding zijn. Stress kan een gespannen houding van de nek en de schouders in de hand werken en kan dus onrechtstreeks een aanleiding zijn voor spanningshoofdpijn.

Spanningshoofdpijn manifesteert zich meestal als drukkende pijn aan de beide kanten van het hoofd. Ook een bonzend gevoel aan de slapen en in het achterhoofd kunnen hierop wijzen. Soms begint de spanningshoofdpijn met nekpijn en pijn in het achterhoofd en breidt de hoofdpijn zich uit naar het voorhoofd toe. Misselijkheid en duizelig zijn komen minder voor in combinatie met spanningshoofdpijn.

Migraine

Migraine
Migraine is een zeer hevige vorm van terugkerende hoofdpijn die gepaard gaat met andere symptomen zoals misselijkheid, duizeligheid, oogproblemen en licht- en geluidsgevoeligheid. De migraine manifesteert zich vaak als kloppende en stekende hoofdpijn aan een kant van het hoofd.

De oorzaak van migraine is niet helemaal duidelijk. Onder meer erfelijke factoren zouden kunnen aan de basis liggen. Andere oorzaken kunnen ook te veel koffie, alcohol, te weinig slaap, stress, menstruatie of een te lage suikerspiegel zijn. Zelfs ontspanning na stress zou ook aan de basis van migraine kunnen liggen.

Clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn
Clusterhoofdpijn komt vaak kort na elkaar voor gedurende een bepaalde periode en verdwijnt dan weer gedurende een tijd. Een aanval van clusterhoofdpijn kan tussen een half uur tot drie uur duren en kan zich regelmatig herhalen gedurende drie tot vier weken. Dan kan de clusterhoofdpijn weer een aantal maanden verdwijnen.

Clusterhoofdpijn is erg heftig en situeert zich meestal aan een kant van het hoofd, achter het oog of rond de slaap. Andere symptomen zijn ook een bloeddoorlopen oog, een loopneus en hevig zweten in het gezicht. Raadpleeg zeker een arts voor een effectieve behandeling.

Hoe behandel je hoofdpijn?

Als je vaak last hebt van hoofdpijn en wanneer die bovendien lang aanhoudt, ga je het best naar de huisarts. De arts zal alle symptomen die gepaard gaan met je hoofdpijn in kaart brengen, eventueel testen en vervolgens een diagnose stellen. Mogelijk kan de arts vragen om een hoofdpijndagboek bij te houden. 

Stel dat je gedurende een periode dagelijks hoofdpijn ervaart, kan je samen met de arts aan de hand van het hoofdpijndagboek eventueel achterhalen wat de oorzaak van die hoofdpijn zou kunnen zijn. Daarnaast kan de arts ook beslissen om verder neurologisch onderzoek uit te voeren afhankelijk van andere symptomen die gepaard gaan met de hoofdpijn.

Bron 1: Universitair Pijn Centrum Maastricht (UPCM)