Paracetamol EG (bruis)tabletten – een betaalbaar generisch alternatief voor Dafalgan (bruis)tabletten

Een betaalbaar generisch alternatief
 • Paracetamol EG is een pijnstiller op basis van het actieve ingrediënt paracetamol. Paracetamol werkt niet enkel pijnstillend, maar ook koortsverlagend. Het wordt dan ook gebruikt bij de symptomatische behandeling van pijn en koorts.

 • Een generisch geneesmiddel  is een betaalbaar maar volstrekt evenwaardig alternatief voor een origineel merkgeneesmiddel waarvan het patent vervallen is. Een generisch geneesmiddel is dus even kwalitatief en efficiënt. 

 • De naam van het generische alternatief is meestal vernoemd naar het actieve bestanddeel. Als je dus op zoek gaat naar het generisch alternatief voor een merkproduct, moet je dus zoeken naar het actieve ingrediënt of het hoofdbestanddeel van jouw merkgeneesmiddel.

 • Indien je het betaalbaar, generisch alternatief van je merkgeneesmiddel niet kent, kan je altijd raad aan je arts of apotheker vragen.

Merkgeneesmiddelen en hun generische alternatieven:
Wat met de veiligheid?

De overheid stelt dezelfde hoge eisen aan generische als aan originele merkgeneesmiddelen.
Ze worden immers volgens dezelfde strenge normen goedgekeurd voor ze door het ministerie van Volksgezondheid erkend worden.

Om geregistreerd te worden door de federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid,
moet een generisch geneesmiddel aan drie kwaliteitscriteria voldoen:

De kwaliteit van een generisch geneesmiddel is even goed als die van het originele geneesmiddel.
 • Hetzelfde actieve ingrediënt

 • Dezelfde dosering (= hoeveelheid actief ingrediënt per geneesmiddel)

 • Dezelfde farmaceutische vorm (bv.. siroop, capsules, tabletten…) als het origineel geneesmiddel

Zijn generische geneesmiddelen even doeltreffend?

Zijn generische geneesmiddelen even doeltreffend als de originele merkgeneesmiddelen?

 • Ja! Een generisch geneesmiddel moet dezelfde werkzame stof bevatten, in dezelfde hoeveelheid en in dezelfde farmaceutische vorm (siroop, tabletten…) als het originele geneesmiddel. 

 • Bovendien moeten fabrikanten van generische geneesmiddelen aantonen dat hun geneesmiddel ‘bio-equivalent’ is met het merkgeneesmiddel. Dat betekent dat zowel de snelheid van opname als de hoeveelheid werkzame stof die door het lichaam opgenomen wordt, identiek is als bij het merkgeneesmiddel. 

 • Er is dus geen enkel verschil in doeltreffendheid tussen een generisch geneesmiddel en een merkgeneesmiddel.

Vaak gestelde vragen over Paracetamol

Wat is Paracetamol en hoe werkt het?

 • Paracetamol heeft zowel een analgetische (pijnstillende) als antipyretische (koortswerende) werking. Het wordt ingenomen om pijn te verzachten en koorts te verlagen.

Waar is Paracetamol goed voor?

 • Paracetamol is aangewezen bij lichte tot matige pijn en koorts (bij hoofdpijn, grieperigheid, gewrichtspijn zoals artrose, rugpijn, spierpijn, pijnlijke maandstonden, tandpijn, enz.). 
 • Het is echter niet geschikt voor de behandeling van ontstekingspijnen omdat het geen ontstekingsremmende werking heeft. In dat geval is het aangeraden om te kiezen voor een ontstekingsremmer.
 • Bij normaal gebruik veroorzaakt paracetamol weinig irritatie van het spijsverteringskanaal.

Welke dosis Paracetamol mag je per dag innemen?

 • De aanbevolen dosering voor volwassenen is 1 à 2 tabletten (500 mg tot 1000 mg) om de 4 à 6 uur naargelang de behoefte, tot maximum 3 gram per dag bij zelfmedicatie.
 • Voor kinderen wordt de aanbevolen dosering aangepast aan leeftijd en lichaamsgewicht. Vraag hiervoor raad aan uw arts of apotheker.
 • Raadpleeg sowieso steeds de bijsluiter van je geneesmiddel. Daarin staat immers hoeveel je op één dag mag innemen of toedienen aan je kinderen. Als je meer slikt, kan dat echter leverproblemen veroorzaken.

Hoelang mag je Paracetamol innemen?

 • Het is aanbevolen om de duur van de behandeling zo kort mogelijk te houden en zeker te beperken tot de periode waarin er symptomen zijn. Langdurig slikken van pijnstillers verhoogt immers de kans op bijwerkingen.
 • Wanneer de koorts of pijn langer dan 2 à 3 dagen duurt of telkens terugkomt, is het aan te raden om je huisarts te raadplegen. Pijn en koorts zijn immers signalen van het lichaam dat er iets mis en die moet je niet negeren. 

Kan Paracetamol bijwerkingen veroorzaken?

 • Zoals elk geneesmiddel kunnen ook geneesmiddelen op basis van paracetamol bijwerkingen hebben, al krijgt niet iedereen daarmee te maken. 
 • Inname van hogere dan de aanbevolen doses verhoogt het risico op leverschade. Mensen met ernstige aandoeningen van de lever of van de nieren worden dan ook afgeraden Paracetamol in te nemen zonder doktersadvies.
 • Indien je last hebt van bijwerkingen, neem dan contact op met je arts of apotheker.

Kan je Paracetamol innemen tijdens zwangerschap of bij borstvoeding?

 • Als het echt nodig is, mag u Paracetamol EG tijdens de zwangerschap of borstvoeding gebruiken. Gebruik de laagst mogelijke dosering die de pijn of koorts minder maakt en gebruik het middel zo kort mogelijk. Neem contact op met uw arts als de pijn of koorts niet minder wordt of als u het middel vaker moet innemen.

In welke toedieningsvormen bestaat Paracetamol?

 • De meest bekende vorm van Paracetamol is de tabletvorm. Je kiest best voor filmomhulde tabletten.
 • Paracetamol is ook verkrijgbaar in bruistablet dat wordt opgelost in water, waardoor dit makkelijker in te nemen is voor mensen die moeite hebben met het inslikken van tabletten. Bovendien werkt het geneesmiddel snel omdat het al is opgelost. Kijk wel uit bij een zoutarm dieet want bruistabletten bevatten doorgaan behoorlijk wat zout.
 • Er bestaan ook zakjes met granulaten (= poederkorreltjes) die zonder water kunnen worden ingenomen. Het zakje wordt direct op de tong leeggemaakt en de poederkorreltjes worden dan onmiddellijk doorgeslikt. Deze vorm is dan ook handig bij kinderen vanaf 4 jaar die meer dan 17kg wegen.

Wat is het voordeel van deelbare tabletten?

Een deelbare tablet is een tablet met een breuklijn in het midden. Op die breuklijn kan je de tablet gemakkelijk in twee breken. Dat kan handig zijn voor de dosering. Die kan je dan aanpassen naar keuze. Een deelbare tablet vergemakkelijkt ook de inname. Je kan dan bijvoorbeeld een halve tablet per keer innemen. Ook bij gebruik van deelbare tabletten is het cruciaal om je aan de maximale dosering te houden. 

* Enkel de Paracetamol EG filmomhulde tabletten en bruistabletten zijn een generiek van Dafalgan filmomhulde tabletten en bruistabletten.