Belang van vitamine D

Vitamine D is een onmisbaar vitamine voor onze gezondheid. Het helpt voor het behoud van een normaal immuunsysteem en heeft een invloed op het behoud van een normale spierfunctie1. Verder is vitamine D belangrijk voor de calcium-opname in ons lichaam, aangezien het als het ware de opname en afgifte van calcium reguleert. Hierdoor draagt vitamine D bij tot sterke botten en tanden1. Vitamine D komt voor in verschillende vormen, waaronder vitamine D3 of cholecalciferol. Dit is de meest krachtige vorm van vitamine D2.

Een vitamine D-tekort

Een vitamine D-tekort

Veel Belgen hebben een tekort zonder daar zelf iets van te merken. Zo heeft tot ongeveer 80% van de Belgen een vitamine D-tekort3. Dit komt omdat wij in België te weinig worden blootgesteld aan zonlicht en omdat onze voeding er erg weinig van bevat. Een tekort kan vastgesteld worden door een arts aan de hand van een bloedafname. Deze bloedresultaten worden uitgedrukt in nmol/l of ng/ml. Waarden lager dan 50 nmol/l of 20 ng/ml wijzen op een tekort. Door het belang van vitamine D kan een langdurig tekort gevolgen hebben voor de gezondheid.

Sommige factoren leiden tot een grotere kans op een vitamine D-tekort, zoals:

  • Oudere leeftijd4
  • Een donkere huidskleur4
  • Seizoen5
  • Altijd bedekkende kledij dragen4

 

Een vitamine D-tekort voorkomen

Een vitamine D-tekort voorkomen

Ons lichaam kan zelf vitamine D aanmaken onder invloed van de zon. Tussen april en september schijnt de zon in ons land krachtig genoeg en is het aangeraden om 15 à 30 minuten buiten te komen met het gelaat en de armen onbedekt, alsook zonder zonnebescherming. Echter, er wordt ten zeerste aangeraden om de huid te beschermen tegen de zon. Verder bevat voeding, zoals vette vis en orgaanvlees, ook vitamine D. Deze regelmatig toevoegen aan de maaltijden kan dus ook helpen.

Een vitamine D-tekort aanvullen

Een vitamine D-tekort aanvullen

Naast voldoende blootstelling aan de zon en een evenwichtige voeding zijn er ook andere oplossingen om een vitamine D-tekort te voorkomen of te behandelen. Zo zijn er vandaag verschillende supplementen op de markt om een tekort aan te vullen. Een vitamine D-tekort kan aangevuld worden via een dagelijkse, wekelijkse of maandelijkse inname van vitamine D.

1. EFSA 2010
2. Vieth, R. Vitamin D supplementation: cholecalciferol, calcifediol, and calcitriol
3. Advies 9620 van de Hoge Gezondheidsraad
4. RIZIV, De rol van vitamine D en calcium bij osteoporose en breuken
5. Tsiaras, W.G.; Weinstock, M.A. Factors influencing vitamin D status