Vraag jij je soms af hoe je beter kan slapen?

Terecht. Voldoende slaap is immers onontbeerlijk voor onze mentale en lichamelijke gezondheid. Ook om fit aan onze dagtaken te kunnen beginnen, is een goede nachtrust van groot belang. Het kan dus nooit kwaad om je slaaphygiëne eens onder de loep te nemen. Misschien kan je door kleine gewoontes te wijzigen wel een aantal slaapproblemen oplossen? In elk geval zullen deze tien tips je zeker helpen om beter te slapen.

Beter slapen dankzij deze 10 slaaptips

’S nachts beter slapen kan door voldoende beweging in te bouwen doorheen de dag.

Tip 1

Beweeg voldoende doorheen de dag

In beweging blijven is heilzaam voor lichaam en geest. Ook op de slaapkwaliteit kan sport en beweging een positief effect hebben. Vooral sporten die ontspannen zoals wandelen en yoga zijn goed voor de nachtrust. Zeker een wandeling overdag in de buitenlucht, zal je nachtrust ten goede komen. 

Let echter wel op met intensief sporten vlak voor het slapengaan. De adrenaline die erdoor opgewekt wordt, bemoeilijkt het inslapen. Idealiter doe je intensieve trainingen eerder op de dag. 

Drink je na 15u nog koffie? Dan heeft dat een invloed op je nachtrust.

Tip 2

Vermijd cafeïne in de namiddag

In onze hersenen wordt adenosine aangemaakt, een stof die registreert hoe lang je wakker bent. Een piek in het adenosinegehalte maakt je slaperig. Door cafeïne worden de signalen die adenosine uitstuurt gedempt. Daardoor pep je na het drinken van een koffie op. Een half uur nadat je cafeïne opgenomen hebt, ervaar je het grootste effect. Het duurt echter heel lang vooraleer je lichaam cafeïne afgebroken heeft. Je lichaam heeft vijf tot zeven uur nodig vooraleer de werking van cafeïne gehalveerd is. Drink je dus om zes uur ’s avonds een kop koffie? Dan is om half twaalf nog steeds de helft van de cafeïne werkzaam. 

Probeer daarom cafeïne vanaf de namiddag te vermijden. 

Je alcoholconsumptie matigen zal een positief effect op je slaapkwaliteit hebben.

Tip 3

Wees matig met alcohol en al zeker voor het slapengaan

Heel wat mensen hebben wel al eens de effecten van een glaasje alcohol te veel ondervonden. Na een liederlijke avond val je als een blok in slaap. Wanneer de alcohol is uitgewerkt, schiet je meestal weer wakker en is het moeilijk om weer in slaap te geraken. Alcohol verhindert ook dat je je diepe slaap bereikt. Matig zijn met alcohol zal dus je nachtrust ten goede komen én je vermijdt de kater de volgende ochtend. 

Zowel een lege als een volle maag kan je nachtrust negatief beïnvloeden.

Tip 4

Let op met zware maaltijden

Zowel een volle als een lege maag zijn niet optimaal voor een goede nachtrust. In het geval van een lege maag houdt het hongergevoel je wakker. Een zware maaltijd vlak voor het slapengaan kan tot een indigestie en oprispingen leiden. In beide gevallen zal het de nachtrust verhinderen. Kies dus voor een lichte avondmaaltijd, het liefst niet te laat. Dan heeft je lichaam de tijd om te verteren voor je gaat slapen.

Korte middagdutjes van 15 tot 20 minuten, maar voor 15u in de namiddag kunnen geen kwaad.

Tip 5

Een middagdutje kan, maar liefst niet na drie uur in de namiddag

Een dipje in de namiddag is bijna onvermijdelijk. Iedereen zit wel eens te knikkebollen achter zijn bureau. Een middagdutje van 15 à 20 minuten, beter bekend als de ‘powernap’, kan dan ook geen kwaad. Het kan helpen om ons weer op te peppen voor de tweede helft van de dag. Houd wel in het achterhoofd dat je beter geen dutje meer doet na 15u. Dat kan ervoor zorgen dat je ’s avonds moeilijker in slaap valt. 

Blauw licht van smartphone of computer vermijden een uur voor je gaat slapen helpt om beter te slapen.

Tip 6

Vermijd blauw licht

Een uur voor je gaat slapen is het echt een goed idee om je lichaam voor te bereiden op de nacht. Je biologische klok zorgt dat de aanmaak van melatonine begint, waardoor je lichaam zich voorbereidt om te slapen. Het is dan ook geen goed idee om voor het slapengaan veel tijd door te brengen op social media of met het kijken naar bijvoorbeeld je smartphone of laptop. Niet alleen raak je hierdoor overprikkeld, het blauwe licht doet bovendien je hersenen weer denken dat het dag is. Hierdoor wordt de aanmaak van melatonine verhinderd waardoor we tot laat wakker blijven en moeilijker kunnen inslapen. 

Cruciaal voor een goede nachtrust is wat ontspanning inbouwen voor je gaat slapen.

Tip 7

Ontspan voor het slapengaan

Heel wat mensen ondervinden dagelijks behoorlijk wat stress. Dat kan zeker een invloed hebben op het inslapen. Iedereen heeft er baat bij, maar zeker wie onder stress staat, om een uur voor het slapengaan bewust te ontspannen. Dat kan je doen door een warm bad te nemen of door bijvoorbeeld te lezen. Het kan ook helpen om wat ontspanningsoefeningen zoals ademhalingstechnieken of mindfulness te doen. 

Zoek uit wat bij jou past en ga ontspannen naar bed! 

Een frisse, donkere slaapkamer is optimaal om goed te slapen.

Tip 8

Creëer de optimale omstandigheden om te slapen

Om goed te slapen is het belangrijk dat je slaapkamer donker en koel is. Een frisse slaapkamer zorgt voor een betere nachtrust. Doe ook alles wat niet in je slaapkamer thuishoort weg: televisie, je smartphone of je computer. Andere activiteiten dan slapen en intimiteit hoeven niet plaats te vinden in de slaapkamer. 

Een zichtbare klok kan voor mensen die moeilijk inslapen ook best stresserend zijn. Draai ze bijvoorbeeld om zodat je er niet naar kan liggen staren. 

Misschien is het eens tijd voor een beter bed en matras? Neem even de tijd om uit te zoeken wat de beste matras voor jou is.

Lukt het niet om in te slapen? Blijf dan niet woelen in je bed.

Tip 9

Blijft niet woelen in je bed

Het heeft geen zin om lang te liggen woelen in je bed als je maar niet kunt slapen. Dan begin je al snel te piekeren of raak je gestresseerd. Ga dus pas naar bed als je je moe genoeg voelt. Lukt het na 20 minuten niet om (terug) in slaap te vallen? Sta dan weer op en ontspan nog wat door bijvoorbeeld te lezen tot je je weer moe genoeg voelt om terug naar bed te gaan. 

Een vast slaappatroon is cruciaal voor een goede nachtrust.

Tip 10

Houd een vast slaappatroon aan

Regelmaat is goud waard voor een goede nachtrust. Probeer je te houden aan een vast uur om te gaan slapen en om op te staan. Ook in het weekend. Je lichaam zal zich daaraan aanpassen, waardoor je sneller inslaapt en beter doorslaapt. Zo vermijd je bovendien ook dat je een slaaptekort opbouwt. Het idee van slaap inhalen in het weekend kan niet compenseren voor een opgebouwd slaaptekort in de week. Integendeel, op zondag uitslapen zorgt er voor dat je op maandag moeilijker uit je bed geraakt. 

Je slaap extra ondersteunen?

Het is mogelijk dat je ondanks deze tips toch niet kunt slapen en last blijft hebben van slapeloosheid.

Het kan zijn dat je de bovenstaande tips goed toepast, maar dat je toch nog wat extra rust en ontspanning kunt gebruiken. Of misschien wil je je slaapkwaliteit verbeteren. Kies dan voor een doeltreffend en natuurlijk middel dat geen gewenning en verslaving veroorzaakt.

Natuurlijke ingrediënten kunnen je helpen om beter te slapen.

Lunestil is een voedingssupplement met krachtige en natuurlijke ingrediënten. Het geeft geen gewenning, verslaving of slaperigheid bij het ontwaken waardoor je fris en opgeladen wakker wordt na een goede nachtrust*

  • Geeft rust en ontspanning* voor het slapen

  • Geeft een goede en gezonde nachtrust*

  • Bevordert de slaap*

Lunestil bevat krachtige ingrediënten, lavendel, passiebloemextract, vitamine B6 en melatonine, die een goede nachtrust garanderen. Lunestil bevat vier krachtige ingrediënten, lavendel, passiebloemextract, vitamine B6 en melatonine, die een goede nachtrust garanderen.

Krachtige ingrediënten die je slaap ondersteunen:

  • Essentiële lavendelolie wordt al eeuwenlang gebruikt als relaxerende plant. Ze krijgt ontspannende eigenschappen toegeschreven en draagt bij tot een goede nachtrust.

  • Passiebloem komt oorspronkelijk uit Noord- en Zuid-Amerika, waar ze door de inheemse bevolking wordt gebruikt om rust te brengen. Passiflora incarnata wordt in de westerse wereld gebruikt voor een goede slaapkwaliteit en werd ook uitvoerig wetenschappenlijk bestudeerd.

  • Melatonine. Je lichaam heeft zijn eigen interne klok die je natuurlijke cyclus van slapen en waken reguleert. Die interne klok regelt hoeveel melatonine je lichaam aanmaakt.

  • Vitamine B6. De extra toevoeging van vitamine B6, ondersteunt de normale werking van het zenuwstelsel en draagt het bij tot de vermindering van vermoeidheid om fris wakker te worden na een goede nachtrust.

Ontdek Lunestil

Op zoek naar een natuurlijk, veilig en doeltreffend middel voor een goede en gezonde slaap*?

Lunestil® is een voedingssupplement en aangewezen voor gebruik bij volwassenen vanaf 18 jaar. Lunestil® kan het rijgedrag en het uitvoeren van gevaarlijke handelingen beïnvloeden. *Lavandula angustifolia is rustgevend en ontspannend en draagt bij tot een goede en gezonde nachtrust. Passiflora incarnata te gebruiken voor een gezonde slaap en om ‘s ochtends uitgerust wakker te worden.  Vitamine B6 ondersteunt de normale werking van het zenuwstelsel en draagt bij tot de vermindering van vermoeidheid.