• 25/10/2019

Weet jij hoe neten eruitzien?

 

Tijdens een luizenbehandeling worden de neten, de eitjes van de luizen, vaak over het hoofd gezien. Het is immers goed mogelijk dat er wel nog neten in het haar van je kind zitten, maar geen luizen meer. Het zijn echter die achtergebleven neten die ervoor zorgen dat de luizenbesmetting blijft duren. Als ouder kan je je ontredderd voelen omdat je weer van vooraf aan met de behandeling moet beginnen.

Het herkennen en opsporen van neten in het haar van je kind is dan ook cruciaal om te bepalen of de luizenbesmetting voorbij is of niet. Maar hoe zien neten eruit? Hoe kan je de eitjes van luizen herkennen bij je kind en bij jezelf?

Het uiterlijk van een neet zorgt ervoor dat ze moeilijk op te sporen zijn

Achtergebleven neten zijn dus vaak de oorzaak dat een luizenbesmetting maar blijft duren. De eitjes van een luis opsporen is dan ook niet evident en vraagt enig speurwerk. Het is immers door hoe neten eruitzien dat ze zo moeilijk te vinden zijn.

Neten zijn in de eerste plaats erg klein. Ze zijn minder dan 1 mm groot waardoor je ze snel over het hoofd ziet. Hun kleur kan verschillen afhankelijk van of ze nog leven of niet. Zo zijn levende neten met een larve erin eerder bruinachtig tot zwart van kleur en zijn lege neten zonder larve eerder wit tot grijsachtig van kleur. 

Verder vertelt de afstand tot de hoofdhuid ook veel over neten. Zo zijn neten die zich dicht tegen de hoofdhuid bevinden meestal levende neten die vers gelegd zijn door de luizen. Neten die zich verder van de hoofdhuid bevinden zijn ouder en zijn vaker leeg. 

Een ander typisch kenmerk van neten is dat ze in het haar kleven. Op basis van dat kenmerk kan je trouwens bepalen of het om neten of om huidschilfers gaat. Neten worden immers vaak verward met onschuldige haarschilfers die het gevolg zijn van het vernieuwingsproces van de huid. Dat komt omdat ze een gelijkaardig uitzicht hebben.

Schilfers, ook wel roos genoemd, kleven niet in het haar, maar dwarrelen soms zelfs neer op de schouders. Neten daarentegen zijn kleverig en zijn het best te verwijderen met een luizen- en netenkam.

Neten doeltreffend behandelen op basis van hun fysieke structuur

Nu het duidelijk is hoe neten eruitzien, kan er nog een stapje verder worden gegaan. Het is immers erg doeltreffend om neten te behandelen op basis van hun fysieke structuur.
Levende neten, die een larve bevatten, moeten ook ‘ademhalen’ om in leven te blijven. Dat doen ze via openingen in het luizenei die zorgen voor zuurstofuitwisseling. Die openingen worden de ‘aeropyles’ genoemd.

Net zoals ze de wateruitscheiding en zuurstofopname van luizen blokkeren, zullen luizenproducten met als hoofdbestanddeel dimeticone de uitwisseling van zuurstof van een neet blokkeren, waardoor neten sterven. 

Deze methode staat haaks op wat de meeste luizen- en netenshampoos met pesticiden doen, namelijk de luizen en neten proberen te vergiftigen. Na herhaaldelijk gebruik worden luizen immers resistent tegen die producten. Ook allerlei huis-, tuin-, en keukenmiddeltjes zoals luizen en neten verwijderen met azijn, met een stijltang of met crèmespoeling zijn op het vlak van doeltreffendheid niet te vergelijken met producten die dimeticone bevatten.

Doeltreffende producten met dimeticone vind je in het gamma van Silikom. Door het uitgebreide aanbod vind je ongetwijfeld een product dat op het vlak van gebruik bij jou en je kind past.

Ontdek ook nog:

04.02.2021
Luizen voorkomen Is het doeltreffend om luizen te voorkomen met haarlak?

In de hoop om luizen te voorkomen proberen ouders heel wat dingen uit. Haarlak bijvoorbeeld. Ontdek hier of je luizen daarmee kan voorkomen!…

Lees verder

04.01.2021
Luizen voorkomen Preventie van luizen: hoe doe je dat? Een stappenplan?

Ontdek in een handig stappenplan hoe je in geval van een luizenalarm op school de preventie van luizen kan aanpakken. 

Lees verder

07.04.2020
Luizen voorkomen Luizen op school? Actie ondernemen!

Elke school krijgt gedurende het schooljaar te maken met luizen op school. Lees in dit artikel hoe je hier als school het best mee omgaat.

Lees verder