Cindy Dunon, verpleegkundig menopauzeconsulente:

• Is gediplomeerd verpleegkundige & gezondheidscoach
• Volgde de postgraduaatsopleiding “menopauzeconsulente” bij o.a. Professor Depypere, gynaecoloog van de Menopauzekliniek in het UZ Gent
• Heeft haar eigen praktijk
• Sinds november 2017 is Cindy ook deeltijds verbonden aan het UZ Brussel waar ze elke donderdag consultaties heeft.
• Geeft - als menopauze experte - infosessies over de menopauze in heel België (zowel in het NL als in het FR)

Cindy aan het woord:

Hier vind je antwoorden van Cindy op vaak gestelde vragen in haar praktijk:

Gewichtstoename tijdens de menopauze?

De ervaring leert dat een vrouw gemiddeld zo’n 4 à 5 kg bijkomt tijdens de overgangsjaren. Deze extra kilo’s zullen zich o.a. ter hoogte van de buik nestelen en dit is met een reden. Tijdens de overgang en na de menopauze (de menopauze is het moment van de laatste menstruatie, nadien spreken we van de postmenopauze) is er een verlies van oestrogeen, dat het lichaam wil compenseren door wat oestrogeen op te slaan. Dit gebeurt voornamelijk in het buikvet, waardoor de taille kan verdwijnen en de kans op het krijgen van een buikje toeneemt.

Een andere reden van gewichtstoename (en dat geldt ook voor de mannen) is het feit dat met het ouder worden, ons metabolisme (stofwisseling) vertraagt, wat wil zeggen dat we minder calorieën nodig hebben om hetzelfde te doen als voorheen. Het advies is hier ofwel de calorie-inname te verminderen of meer te bewegen zodat u de calorieën die u inneemt door voeding en drank, ook effectief verbruikt.

Het kan zijn dat u al jaren dezelfde voedingsgewoonten en levensstijl heeft en u vroeger op gewicht bleef maar u nu, tijdens de overgang, in gewicht toeneemt. Dit kan te wijten zijn aan bovenstaande factoren.

De inname van Sérélys zal geen effect hebben op uw gewicht.

Hoe weet je dat je in de menopauze bent?

Een verandering in je menstruatie is vaak het eerste signaal dat de overgang begint. Je menstruatie kan plotseling uitblijven of onregelmatig worden. De bloedingen kunnen heviger of juist minder hevig zijn. De menstruatie kan korter of langer duren. Ook opvliegers, stemmingswisselingen en nachtelijk zweten kunnen signalen zijn dat je in je menopauze bent.

Doe de menopauzetest hier of vraag je huisarts om een bloedtest.

Last van vaginale droogte tijdens de menopauze?

Tijdens de overgangsjaren is er een daling van de vrouwelijke hormonen, oestrogeen en progesteron en deze daling kan op fysisch vlak maar ook op psychisch vlak symptomen of klachten geven. Deze oestrogenen zijn immers verantwoordelijk voor heel wat processen in ons lichaam. Warmte opwellingen "vapeurs" zijn algemeen gekend maar minder geweten is dat er ook symptomen als vaginale droogheid kunnen voorkomen.

Tijdens de overgangsjaren kan je last krijgen van “vaginale atrofie”. Het slijmvlies/ weefsel van de vagina en de kleine schaamlippen gaat als het ware verschrompelen, het wordt dunner, droger en gevoeliger waardoor er roodheid, kloofjes en irritatie kan ontstaan. Dit kan ook aanleiding geven tot ontstekingen (vagina en blaas) daar het slijmvlies niet meer in staat is om de vagina/blaas te beschermen.

Gevolg hiervan is pijn tijdens de sexuele betrekkingen of pijn bij het stappen, fietsen, … Hoewel dit gek lijkt, is het toch belangrijk om tijdens de overgangsjaren seksueel actief te blijven. Inderdaad, sexueel actief blijven stimuleert de doorbloeding en bevochtiging van de slijmvliezen. Uiteraard moet eerst het probleem worden aangepakt.

Neem een afspraak bij je huisarts of gynaecoloog, zij kunnen je een gepaste behandeling voorschrijven.

Laat ook het gebruik van inlegkruisjes achterwegen (dit droogt de slijmvliezen uit en irriteert) en gebruik geen klassieke zeep maar reinig met gewoon water. Draag geen (te) strakke kledij en draag katoenen ondergoed.

Wat kan ik doen tegen futloos haar, haaruitval en droge huid ten gevolge van menopauze ?

Tijdens de overgangsjaren is er een daling van de vrouwelijke hormonen, oestrogeen en progesteron en deze daling kan op fysisch vlak maar ook op psychisch vlak symptomen of klachten geven. Deze oestrogenen zijn immers verantwoordelijk voor heel wat processen in ons lichaam.

Warmte opwellingen "vapeurs" zijn algemeen gekend maar minder geweten is dat er ook volgende symptomen kunnen voorkomen: droge huid en futloos haar of erger nog haaruitval. Droge huid en haaruitval zijn naast menopauze symptomen ook gewoon ouderdomskwalen. Kijk maar naar de mannen zij krijgen ook rimpels, worden grijs of kaal. Voor dergelijke problemen raad ik je aan een afspraak te nemen met je dermatoloog, hij kan kijken wat voor jou de gepaste producten zijn. Je huid elke dag goed hydrateren en beschermen tegen de zon blijft natuurlijk zeer belangrijk.

Verder kan ik je de raad geven om steeds een algemene gezonde levensstijl aan te houden: gebruik natuurlijke voeding, zorg voor voldoende vochtinname, beweeg, stop met roken, matig je alcoholgebruik,… Je huid is vaak de barometer van je lichamelijke gezondheid.

Last van onregelmatige, overvloedige of soms pijnlijke menstruatie?

Tijdens de overgangsjaren is er een daling van de vrouwelijke hormonen, oestrogeen en progesteron en deze daling kan op fysisch vlak maar ook op psychisch vlak symptomen of klachten geven. Deze oestrogenen zijn immers verantwoordelijk voor heel wat processen in ons lichaam.

In de eerste periode van de overgangsjaren kunnen er veranderingen zijn zoals: een verergering van het PMS syndroom (pré menstrueel syndroom) met hoofdpijn, gezwollen borsten, vocht vast houden, en stemmingswisselingen tot gevolg. Pas wanneer er ook sprake is van veranderingen in de maandelijkse cyclus, komen we dichterbij de eigenlijke menopauze (=peri menopauze). Veranderingen in de cyclus kunnen zijn: meer of juist minder bloedverlies, pijnlijke(re) maandstonden, onregelmatige cyclus, een cyclus overslaan, enz…

De menopauze is het moment van de laatste menstruatie en deze moet minstens 12 maanden uitblijven om te kunnen spreken van de menopauze. De gemiddelde leeftijd waarop de vrouw in de menopauze komt is 51- 52j maar elke leeftijd tussen 45-55j wordt aanzien als normaal.

Pijnlijke borsten tijdens de overgang, kan dat kwaad?

Je borsten kunnen reageren op hormonale veranderingen. Rond de menstruatie bijvoorbeeld hebben veel vrouwen last van pijnlijke, gespannen borsten, net als in de eerste periode van de zwangerschap. Maar ook tijdens de overgang kun je last krijgen van gevoelige, soms zelfs ronduit pijnlijke borsten. Kan dat kwaad, en wat kun je doen aan deze overgangsklacht?

De gevoeligheid van de borsten ontstaat door de schommelende hormoonspiegels. Tijdens de overgang kan de productie van oestrogeen en progesteron per dag verschillen. Je borsten kunnen daardoor gezwollen, gespannen of zelfs pijnlijk aanvoelen. Ook kan het klierweefsel in de borst veranderen. Dit voelt dan onregelmatig of soms zelfs ronduit bobbelig aan.

Het is natuurlijk wel verstandig om je borsten tijdens de overgang goed in de gaten te houden. Ga naar de dokter als je last krijgt van de volgende klachten:

  • Knobbels of strengen die na een aantal weken niet vanzelf verdwijnen;
  • Verandering in de vorm van een van de borsten, zoals kuiltjes, plooien, rode huid of deukjes;
  • Als je tepel er ineens anders uit gaat zien, denk aan korstjes of jeukende plekjes, intrekking van de tepel;
  • Als er bloederige of gekleurde afscheiding uit je tepels komt.

Maak ook een afspraak met je huisarts als je last blijft houden van pijnlijke borsten na de overgang. In de postmenopauze (vanaf een jaar na je laatste menstruatie) hebben de meeste vrouwen geen last meer van deze overgangsklacht.

Een warme douche of een warm bad kan de pijn iets verlichten. Drink voldoende water en let op je zoutinname. Teveel zout en te weinig drinken, kunnen ertoe leiden dat je vocht vasthoudt. Daardoor kun je borsten extra gespannen aanvoelen. Zorg voor een goede, stevige beha die niet knelt en voldoende ondersteuning biedt. Beugels zijn vaak minder prettig, sportbeha’s zitten meestal comfortabeler. Houd de beha eventueel aan in bed als je ‘s nachts veel last hebt van pijnlijke borsten.

Zorgt de menopauze voor onregelmatig, pijnlijk bloedverlies?

Tijdens de overgangsjaren in aanloop naar de menopauze is er een daling van oestrogeen en progesteron, de typische vrouwelijke hormonen. Deze daling kan op fysisch, maar ook op psychisch vlak overgangssymptomen of klachten geven. Denk maar aan opvliegers en een onregelmatige menstruatie. Deze hormonen zijn immers verantwoordelijk voor heel wat processen in onze lichaam. In wat volgt lees je meer over hoe in aanloop naar de menopauze het maandelijkse bloedverlies stelselmatig verandert.

In de aanloop naar de menopauze: hevig, onregelmatig en pijnlijk bloedverlies

In de eerste periode van de overgang kunnen er veranderingen optreden zoals een verergering van het PMS-syndroom (premenstrueelsyndroom) met hoofdpijn, gezwollen borsten, het vasthouden van vocht en stemmingswisselingen tot gevolg. Pas wanneer er  sprake is van veranderingen in de maandelijkse cyclus, komen we in de perimenopauze, de overgang richting de eigenlijke menopauze. Die fase brengt meestal ook de typische symptomen van de overgang met zich mee. Hoeveel je last hebt van overgangsklachten verschilt van vrouw tot vrouw.

Veranderingen in de cyclus zijn bijvoorbeeld meer of juist minder bloedverlies, pijnlijke(re) maandstonden, een onregelmatige cyclus, een cyclus overslaan, …

De menstruatie blijft volledig uit
De menopauze zelf is het moment van de laatste menstruatie. Die moet minstens 12 maanden uitblijven om te kunnen spreken van de menopauze. De gemiddelde leeftijd waarop de vrouw in de menopauze komt is 51 – 52 jaar. Maar elke leeftijd tussen 45 – 55 jaar wordt als normaal aanzien.

Waarom heb ik last van gewrichtspijn in de overgang?

Gewrichtspijn behoort tot de atypische overgangsklachten. Dat betekent dat ze niet meteen gelinkt worden met de daling van het oestrogeengehalte. Toch hebben behoorlijk wat vrouwen er last van en kan gewrichtspijn de levenskwaliteit serieus verhinderen. Het kan geen kwaad om in dat geval je arts te raadplegen.

Waarom heb ik een verminderd libido tijdens de menopauze?

De menopauze is een ingrijpende periode in het leven van een vrouw. Het is niet abnormaal dat je zelfbeeld een deuk krijgt en dat je je minder aantrekkelijk voelt.

Een verminderd libido kan daar het gevolg van zijn. Het is ook mogelijk dat seksuele betrekkingen pijnlijk zijn tijdens de menopauze. Ook dat kan libidoverlies veroorzaken. Dat hoeft echter niet zo te zijn.

Voel je niet geremd en praat erover met je partner, je arts of je gynaecoloog. Lees er alles over hier.

Ik heb in de menopauze last van onregelmatig, pijnlijk bloedverlies. Hoe komt dat?

Een onregelmatige menstruatie komt voor in de overgang naar de menopauze. Dat heeft te maken met het feit dat het oestrogeengehalte daalt en dat er niet elke maand meer een eisprong is. Het onregelmatige en pijnlijke bloedverlies komt vooral voor in de eerste periode van de overgang. Je bent pas effectief in de menopauze wanneer je 12 maanden lang geen menstruatie meer gehad hebt.

Waarom heb ik in de overgang last van een droge huid en haaruitval? 

Dit zijn typische symptomen van ouder worden. Maar de verminderde oestrogeenproductie werkt een droge huid en dunner wordend haar bij vrouwen in de overgang in de hand. Je huid verliest bijvoorbeeld aan elasticiteit en de huidcellen vernieuwen zich minder snel. Een veranderde hormoonhuishouding kan bovendien een invloed hebben op haaruitval tijdens de menopauze. Ga indien je daar veel last van hebt eens langs bij een dermatoloog. Verder zal een gezonde levensstijl en de huid voldoende hydrateren en beschermen tegen de zon ook al helpen! Lees hier verder

Waarom hebben zoveel vrouwen last van osteoporose ten gevolge van de overgang?

Osteoporose heeft een duidelijke link met de daling van het oestrogeengehalte bij vrouwen in de overgang. Ongeveer 1 op 3 vrouwen ouder dan 50 jaar vertoont botbreuken als gevolg van osteoporose. Een lichte stoot of val kan al genoeg zijn voor een botbreuk.

Om de kans op osteoporose te verkleinen is het belangrijk om je calcium en vitamine D-gehalte op peil te houden. Voor de opname van calcium is vitamine D nodig. Verder is blijven bewegen cruciaal. Ook extra calcium en magnesium tijdens de overgang innemen kan extra ondersteuning bieden. Spreek hier zeker ook over met je arts.

Lees er hier alles over.

Waarom wordt mijn vagina droger in de menopauze? 

Het dalende oestrogeengehalte zorgt er ook voor dat de slijmvliezen uitdrogen. Daardoor kan je last hebben van vaginale droogte. Seksuele betrekkingen kunnen pijnlijk zijn en ook tijdens het stappen en fietsen kan je er last van hebben. Blijf vooral seksueel actief. Dat stimuleert de doorbloeding en bevochtiging van de vagina.

Naast vaginale droogheid, kunnen om dezelfde reden ook de slijmvliezen van de ogen, de neus en de mond uitdrogen.

Lees er hier alles over.

Stel hier discreet je vraag aan menopauzeconsulente Cindy:

Ik heb het Privacy beleid gelezen en ga hiermee akkoord.
Wenst u geïnformeerd te worden over onze komende infosessies en acties?

Ben je al ingeschreven voor de Sérélys nieuwsbrief?

Ontvang de kalender met de geplande infosessies in je buurt, de nieuwste
artikels over de menopauze en tips en trics voor een gezonde menopauze