Cindy Dunon is ervaren en gediplomeerd menopauzeconsulente. Stel haar al je vragen over de menopauze.

Cindy Dunon, verpleegkundig menopauzeconsulente:

• Is gediplomeerd verpleegkundige & gezondheidscoach
• Volgde de postgraduaatsopleiding “menopauzeconsulente” bij o.a. Professor Depypere, gynaecoloog van de Menopauzekliniek in het UZ Gent
• Heeft haar eigen praktijk
• Sinds november 2017 is Cindy ook deeltijds verbonden aan het UZ Brussel waar ze elke donderdag consultaties heeft.
• Geeft - als menopauze experte - infosessies over de menopauze in heel België
(zowel in het NL als in het FR)

Hier vind je antwoorden van Cindy op vaak gestelde vragen in haar praktijk:

Gewichtstoename tijdens de menopauze?

De ervaring leert dat een vrouw gemiddeld zo’n 4 à 5 kg bijkomt tijdens de overgangsjaren. Deze extra kilo’s zullen zich o.a. ter hoogte van de buik nestelen en dit is met een reden. Tijdens de overgang en na de menopauze (de menopauze is het moment van de laatste menstruatie, nadien spreken we van de postmenopauze) is er een verlies van oestrogeen, dat het lichaam wil compenseren door wat oestrogeen op te slaan. Dit gebeurt voornamelijk in het buikvet, waardoor de taille kan verdwijnen en de kans op het krijgen van een buikje toeneemt.

Een andere reden van gewichtstoename (en dat geldt ook voor de mannen) is het feit dat met het ouder worden, ons metabolisme (stofwisseling) vertraagt, wat wil zeggen dat we minder calorieën nodig hebben om hetzelfde te doen als voorheen. Het advies is hier ofwel de calorie-inname te verminderen of meer te bewegen zodat u de calorieën die u inneemt door voeding en drank, ook effectief verbruikt.

Het kan zijn dat u al jaren dezelfde voedingsgewoonten en levensstijl heeft en u vroeger op gewicht bleef maar u nu, tijdens de overgang, in gewicht toeneemt. Dit kan te wijten zijn aan bovenstaande factoren.

De inname van Sérélys zal geen effect hebben op uw gewicht.

Hoe weet je dat je in de menopauze bent?

Een verandering in je menstruatie is vaak het eerste signaal dat de overgang begint. Je menstruatie kan plotseling uitblijven of onregelmatig worden. De bloedingen kunnen heviger of juist minder hevig zijn. De menstruatie kan korter of langer duren. Ook opvliegers, stemmingswisselingen en nachtelijk zweten kunnen signalen zijn dat je in je menopauze bent.

Doe de menopauzetest hier of vraag je huisarts om een bloedtest.

Last van vaginale droogte tijdens de menopauze?

Tijdens de overgangsjaren is er een daling van de vrouwelijke hormonen, oestrogeen en progesteron en deze daling kan op fysisch vlak maar ook op psychisch vlak symptomen of klachten geven. Deze oestrogenen zijn immers verantwoordelijk voor heel wat processen in ons lichaam. Warmte opwellingen "vapeurs" zijn algemeen gekend maar minder geweten is dat er ook symptomen als vaginale droogheid kunnen voorkomen.

Tijdens de overgangsjaren kan je last krijgen van “vaginale atrofie”. Het slijmvlies/ weefsel van de vagina en de kleine schaamlippen gaat als het ware verschrompelen, het wordt dunner, droger en gevoeliger waardoor er roodheid, kloofjes en irritatie kan ontstaan. Dit kan ook aanleiding geven tot ontstekingen (vagina en blaas) daar het slijmvlies niet meer in staat is om de vagina/blaas te beschermen.

Gevolg hiervan is pijn tijdens de sexuele betrekkingen of pijn bij het stappen, fietsen, … Hoewel dit gek lijkt, is het toch belangrijk om tijdens de overgangsjaren seksueel actief te blijven. Inderdaad, sexueel actief blijven stimuleert de doorbloeding en bevochtiging van de slijmvliezen. Uiteraard moet eerst het probleem worden aangepakt.

Neem een afspraak bij je huisarts of gynaecoloog, zij kunnen je een gepaste behandeling voorschrijven.

Laat ook het gebruik van inlegkruisjes achterwegen (dit droogt de slijmvliezen uit en irriteert) en gebruik geen klassieke zeep maar reinig met gewoon water. Draag geen (te) strakke kledij en draag katoenen ondergoed.

Waarom heb ik een verminderd libido tijdens de menopauze

De seksualiteit van de vrouw kan beïnvloed worden door allerlei factoren: biologische, lichamelijke, psychologische en maatschappelijke. Onze hormonen regelen heel wat lichaamsfuncties, zowel lichamelijke- als psychische, en het libido hoort daar ook bij.

Lichamelijke klachten zoals vaginale droogte is natuurlijk niet bevorderend voor een gelukkig en bevredigend seksleven. Het is echter belangrijk om als vrouw seksueel actief te blijven (met partner of alleen), dit verbetert de doorbloeding en zorgt voor een goede bevochtiging van de slijmvliezen van de vagina en houdt bijgevolg de vagina gezond. Vraag je arts of gynaecoloog om raad indien dit echt impact heeft op jullie seksleven.

Soms wordt ook de relatie onder de loep genomen en kan het zijn dat de vrouw de relatie of haar partner zelf, niet meer boeiend vindt, dat ze erop uitgekeken is. Hoe was jullie (seksuele) relatie voordat er sprake was van de overgangsjaren?

Onderzoek heeft uitgewezen dat vrouwen die rond de leeftijd van de menopauze in een nieuwe relatie zitten, geen last hebben van een verminderd libido. Dit geeft aan dat het niet echt te maken heeft met de menopauze maar wel met de relatie op zich.

Verder is het voor beiden belangrijk om aantrekkelijk te blijven voor elkaar, moeite voor elkaar willen doen. Tijdens deze ingrijpende fase in het leven van de vrouw, is er meer stimulatie nodig om de zin in seks aan te wakkeren en om een orgasme te bereiken. Overdag elkaar al eens aanraken, een kusje, een knuffel...genegenheid en het gevoel graag gezien te worden is heel belangrijk voor het zelfbeeld van de vrouw dat in die periode een serieuze deuk krijgt. En een goede communicatie met de partner is heel belangrijk.

Kom je er samen met je partner echt niet uit, kan ik je de raad geven om eens een seksuoloog te raadplegen die je nieuwe inzichten kan geven waarop je verder kan bouwen.

Wat kan ik doen tegen futloos haar, haaruitval en droge huid ten gevolge van menopauze ?

Tijdens de overgangsjaren is er een daling van de vrouwelijke hormonen, oestrogeen en progesteron en deze daling kan op fysisch vlak maar ook op psychisch vlak symptomen of klachten geven. Deze oestrogenen zijn immers verantwoordelijk voor heel wat processen in ons lichaam.

Warmte opwellingen "vapeurs" zijn algemeen gekend maar minder geweten is dat er ook volgende symptomen kunnen voorkomen: droge huid en futloos haar of erger nog haaruitval. Droge huid en haaruitval zijn naast menopauze symptomen ook gewoon ouderdomskwalen. Kijk maar naar de mannen zij krijgen ook rimpels, worden grijs of kaal. Voor dergelijke problemen raad ik je aan een afspraak te nemen met je dermatoloog, hij kan kijken wat voor jou de gepaste producten zijn. Je huid elke dag goed hydrateren en beschermen tegen de zon blijft natuurlijk zeer belangrijk.

Verder kan ik je de raad geven om steeds een algemene gezonde levensstijl aan te houden: gebruik natuurlijke voeding, zorg voor voldoende vochtinname, beweeg, stop met roken, matig je alcoholgebruik,… Je huid is vaak de barometer van je lichamelijke gezondheid.

Last van onregelmatige, overvloedige of soms pijnlijke menstruatie?

Tijdens de overgangsjaren is er een daling van de vrouwelijke hormonen, oestrogeen en progesteron en deze daling kan op fysisch vlak maar ook op psychisch vlak symptomen of klachten geven. Deze oestrogenen zijn immers verantwoordelijk voor heel wat processen in ons lichaam.

In de eerste periode van de overgangsjaren kunnen er veranderingen zijn zoals: een verergering van het PMS syndroom (pré menstrueel syndroom) met hoofdpijn, gezwollen borsten, vocht vast houden, en stemmingswisselingen tot gevolg. Pas wanneer er ook sprake is van veranderingen in de maandelijkse cyclus, komen we dichterbij de eigenlijke menopauze (=peri menopauze). Veranderingen in de cyclus kunnen zijn: meer of juist minder bloedverlies, pijnlijke(re) maandstonden, onregelmatige cyclus, een cyclus overslaan, enz…

De menopauze is het moment van de laatste menstruatie en deze moet minstens 12 maanden uitblijven om te kunnen spreken van de menopauze. De gemiddelde leeftijd waarop de vrouw in de menopauze komt is 51- 52j maar elke leeftijd tussen 45-55j wordt aanzien als normaal.

Pijnlijke borsten tijdens de overgang, kan dat kwaad?

Je borsten kunnen reageren op hormonale veranderingen. Rond de menstruatie bijvoorbeeld hebben veel vrouwen last van pijnlijke, gespannen borsten, net als in de eerste periode van de zwangerschap. Maar ook tijdens de overgang kun je last krijgen van gevoelige, soms zelfs ronduit pijnlijke borsten. Kan dat kwaad, en wat kun je doen aan deze overgangsklacht?

De gevoeligheid van de borsten ontstaat door de schommelende hormoonspiegels. Tijdens de overgang kan de productie van oestrogeen en progesteron per dag verschillen. Je borsten kunnen daardoor gezwollen, gespannen of zelfs pijnlijk aanvoelen. Ook kan het klierweefsel in de borst veranderen. Dit voelt dan onregelmatig of soms zelfs ronduit bobbelig aan.

Het is natuurlijk wel verstandig om je borsten tijdens de overgang goed in de gaten te houden. Ga naar de dokter als je last krijgt van de volgende klachten:

  • Knobbels of strengen die na een aantal weken niet vanzelf verdwijnen;
  • Verandering in de vorm van een van de borsten, zoals kuiltjes, plooien, rode huid of deukjes;
  • Als je tepel er ineens anders uit gaat zien, denk aan korstjes of jeukende plekjes, intrekking van de tepel;
  • Als er bloederige of gekleurde afscheiding uit je tepels komt.

Maak ook een afspraak met je huisarts als je last blijft houden van pijnlijke borsten na de overgang. In de postmenopauze (vanaf een jaar na je laatste menstruatie) hebben de meeste vrouwen geen last meer van deze overgangsklacht.

Een warme douche of een warm bad kan de pijn iets verlichten. Drink voldoende water en let op je zoutinname. Teveel zout en te weinig drinken, kunnen ertoe leiden dat je vocht vasthoudt. Daardoor kun je borsten extra gespannen aanvoelen. Zorg voor een goede, stevige beha die niet knelt en voldoende ondersteuning biedt. Beugels zijn vaak minder prettig, sportbeha’s zitten meestal comfortabeler. Houd de beha eventueel aan in bed als je ‘s nachts veel last hebt van pijnlijke borsten.

Zorgt de menopauze voor onregelmatig, pijnlijk bloedverlies?

Tijdens de overgangsjaren in aanloop naar de menopauze is er een daling van oestrogeen en progesteron, de typische vrouwelijke hormonen. Deze daling kan op fysisch, maar ook op psychisch vlak overgangssymptomen of klachten geven. Denk maar aan opvliegers en een onregelmatige menstruatie. Deze hormonen zijn immers verantwoordelijk voor heel wat processen in onze lichaam. In wat volgt lees je meer over hoe in aanloop naar de menopauze het maandelijkse bloedverlies stelselmatig verandert.

In de aanloop naar de menopauze: hevig, onregelmatig en pijnlijk bloedverlies

In de eerste periode van de overgang kunnen er veranderingen optreden zoals een verergering van het PMS-syndroom (premenstrueelsyndroom) met hoofdpijn, gezwollen borsten, het vasthouden van vocht en stemmingswisselingen tot gevolg. Pas wanneer er  sprake is van veranderingen in de maandelijkse cyclus, komen we in de perimenopauze, de overgang richting de eigenlijke menopauze. Die fase brengt meestal ook de typische symptomen van de overgang met zich mee. Hoeveel je last hebt van overgangsklachten verschilt van vrouw tot vrouw.

Veranderingen in de cyclus zijn bijvoorbeeld meer of juist minder bloedverlies, pijnlijke(re) maandstonden, een onregelmatige cyclus, een cyclus overslaan, …

De menstruatie blijft volledig uit
De menopauze zelf is het moment van de laatste menstruatie. Die moet minstens 12 maanden uitblijven om te kunnen spreken van de menopauze. De gemiddelde leeftijd waarop de vrouw in de menopauze komt is 51 – 52 jaar. Maar elke leeftijd tussen 45 – 55 jaar wordt als normaal aanzien.

Waarom heb ik last van gewrichtspijn in de overgang?

Gewrichtspijn behoort tot de atypische overgangsklachten. Dat betekent dat ze niet meteen gelinkt worden met de daling van het oestrogeengehalte. Toch hebben behoorlijk wat vrouwen er last van en kan gewrichtspijn de levenskwaliteit serieus verhinderen. Het kan geen kwaad om in dat geval je arts te raadplegen.

Waarom heb ik een verminderd libido tijdens de menopauze?

De menopauze is een ingrijpende periode in het leven van een vrouw. Het is niet abnormaal dat je zelfbeeld een deuk krijgt en dat je je minder aantrekkelijk voelt. Een verminderd libido kan daar het gevolg van zijn. Het is ook mogelijk dat seksuele betrekkingen pijnlijk zijn tijdens de menopauze. Ook dat kan libidoverlies veroorzaken. Dat hoeft echter niet zo te zijn. Voel je niet geremd en praat erover met je partner, je arts of je gynaecoloog. Lees er alles over hier.

Stel hier discreet je vraag aan menopauzeconsulente Cindy:

Je kan haar ook altijd bellen op het nummer 0476 55 72 44.

Ik heb het Privacy beleid gelezen en ga hiermee akkoord.
Wenst u geïnformeerd te worden over onze komende infosessies en acties?
 Een infosessie over de menopauze volgen? Vind hier alle info!

Menopauze infosessies:

Wil je een info-sessie rond menopauze bijwonen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief mail list

en ontvang de kalender met de geplande infosessies in de buurt, de nieuwste
artikels over de menopauze en tips en trics voor een gezonde menopauze.

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief