• 18/03/2020

Naast opvliegers en prikkelbaarheid, is ook osteoporose een typische overgangsklacht. Vooral in de postmenopauze, de periode na de overgang, krijgen heel wat vrouwen ermee te maken. Osteoporose kan een grote invloed hebben op de levenskwaliteit. Daarom is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn, zodat je je botten extra kan ondersteunen.

Waarom hebben zoveel vrouwen last van osteoporose in de overgang?

Wist je dat ongeveer 1 op 3 vrouwen boven de 50 jaar botbreuken vertoont als gevolg van osteoporose?1 Osteoporose betekent letterlijk ‘poreus worden van de botten’ en kan leiden tot broze botten, waardoor botten sneller breken.

Net zoals warmteopwellingen en prikkelbaarheid hebben deze botbreuken ook te maken met de daling van het oestrogeengehalte. Die daling heeft een rechtstreekse invloed op de snelheid van de botafbraak. Daardoor wordt het risico op osteoporose of botontkalking groter.

Oestrogenen zorgen ervoor dat de activiteit van osteoclasten vermindert. Dat zijn cellen die zorgen voor botafbraak. Wanneer het oestrogeengehalte daalt, worden die osteoclasten actiever. Daardoor worden de botten sneller afgebroken.

Osteoporose kent een sluimerende evolutie. Pas bij de eerste botbreuk wordt vaak duidelijk dat het om osteoporose gaat. Typische plaatsen voor dergelijke botbreuken zijn de onderarm, het dijbeen of de pols. Een simpele val of een lichte stoot kan voldoende zijn om het bot te doen breken.

Waarom hebben zoveel vrouwen last van osteoporose in de overgang?

Ondersteun je botten tijdens de overgang

Een vrouw in de menopauze heeft ongeveer 1,5 procent botverlies per jaar.2 Voldoende calciumbotreserve kan helpen om osteoporose te voorkomen. Stevige botten behouden is dus de boodschap. Maar hoe doe je dat?

  • Eet gezond en gevarieerd. Zorg dat je zo vaak mogelijk vers eet en dat groenten een belangrijke rol in je voedingspatroon spelen. Drink zeker ook voldoende mineraalwater, idealiter 8 - 10 glazen per dag.

Daardoor krijg je op een natuurlijke manier voldoende vitaminen en mineralen binnen die je botten sterk houden. Belangrijk voor de botten zijn onder meer calcium, magnesium, vitamine K, vitamine D, vitamine C en vitamine A.

  • Vitamine D zorgt ervoor dat calcium vlot wordt opgenomen in de botten. Voldoende vitamine D uit voeding halen is moeilijk. De zon is de voornaamste bron van vitamine D, maar die schijnt tussen oktober en maart in België niet krachtig genoeg. Daarom is voor vrouwen in de menopauze zeker een vitamine D-supplement aan te raden.
  • Daarnaast zijn supplementen met calcium en magnesium ook aan te raden om sterke botten te behouden.
  • Blijf voldoende bewegen. De weerstand en druk op je beendergestel tijdens het bewegen zorgen ervoor dat de botopbouw gestimuleerd wordt. Ook krijg je meer spieren als je beweegt. Lopen, wandelen en krachttraining zijn erg aan te raden. Om soepel te blijven bewegen kan je ook een supplement op basis van curcuma innemen

Sommige vrouwen hebben naast osteoporose ook last van gewrichtspijn in de overgang.

Heb je naast osteoporose ook nog last van typische overgangsongemakken als opvliegers, nachtelijk zweten of prikkelbaarheid? Een natuurlijke, doeltreffende en veilige oplossing als Sérélys kan dan helpen!

1 Conform de recente statistieken van “International Osteoporosis Foundation”
2 Leen Steyaert, Stralend door de menopauze, Van Halewyck, 2019