• 20/12/2019

Hoe kan je buikvet verliezen als vrouw in de overgang?

 

Voor heel wat vrouwen is gewichtstoename tijdens de menopauze een grote angst. Vooral rond de buik komt er vaak wat extra bagage bij. Een vaak gestelde vraag is dan ook hoe je buikvet kan verliezen als vrouw in de overgang. In wat volgt krijg je op deze vraag een helder antwoord!

Gewichtstoename tijdens de overgang

Hoeveel kom je aan tijdens de overgang,’ is een vraag die speelt in de hoofden van heel wat vrouwen. Eerst en vooral is het belangrijk om in het achterhoofd te houden dat een gewichtstoename tijdens de menopauze geen vaststaand feit is. Als je voldoende blijft bewegen en er een gezond en evenwichtig eetpatroon op nahoudt, dan is het goed mogelijk dat je gewoon op gewicht blijft.

Toch is het niet ongewoon om tijdens de menopauze wat kilo’s aan te komen. Dat komt namelijk omdat ons metabolisme vertraagt naarmate we ouder worden. We bewegen ook minder naarmate we ouder worden. Het is dus goed mogelijk dat je in een vicieuze cirkel terechtkomt: hoe minder beweging, hoe minder spieren, hoe trager het metabolisme is en hoe sneller je bijkomt. 

Verder kunnen de typische menopauzesymptomen zoals opvliegers en nachtelijk zweten die met de menopauze gepaard gaan onrechtstreeks tot gewichtstoename leiden. Wie een verstoorde nachtrust heeft door hevige zweetaanvallen, raakt moeilijker doorheen de dag en wordt prikkelbaarder. Ook zorgt dat vaak voor de nodige stress. Een gezonde levensstijl aanhouden wordt dan vaak moeilijk.

Waarom kom je gemakkelijker aan rond de buik tijdens de overgang?

Veel vrouwen merken dat hun figuur verandert tijdens de overgang. Het valt hen op dat ze een dikkere buik krijgen in de menopauze. Door de hormonale veranderingen en de afname van de vrouwelijke hormonen vindt er namelijk een herverdeling van het vet plaats. Dat betekent dat de typische vetverdeling waardoor vrouwen hun vrouwelijke vormen krijgen (gynoïde vetverdeling), zich gaat herverdelen richting een meer mannelijk figuur (androïde vetverdeling). Dat verklaart meteen waarom de taille verdwijnt tijdens de overgang.

Waarom kom je gemakkelijker aan rond de buik tijdens de overgang?


Een tweede verklaring voor de toename van buikvet tijdens de overgang is de verhoogde aanmaak van het stresshormoon cortisol. Als we onder stress staan of onvoldoende slapen, zal ons lichaam daarop reageren door meer cortisol aan te maken. Daardoor krijgen we ook een grotere eetlust. Wanneer je lichaam te veel cortisol aanmaakt, kan je lichaam meer vet vasthouden en opslaan rond de buikzone.

Slecht slapen en een verhoogd stressniveau komt tijdens de menopauze vaak voor onder invloed van ongemakken als opvliegers en nachtelijk zweten. ’s Nachts meerdere keren wakker worden, zorgt voor vermoeidheid overdag. Dat kan dan weer leiden tot prikkelbaarheid en stress, wat een verhoogde eetlust en een zin in zoetigheid in de hand werkt.

Buikvet verliezen als vrouw in de overgang: hoe doe je dat?

Wanneer het je dus opvalt dat je onder invloed van de menopauze een aantal kilo bent bijgekomen en dat vooral rond je buik, wil je daar wellicht graag iets aan doen. Hier volgen een aantal tips die kunnen helpen om wat buikvet te verbranden als vrouw.

 

Beweeg meer

Omdat het metabolisme vertraagt wanneer we ouder worden, loop je het risico om spiermassa te verliezen. Om dat te vermijden is het erg belangrijk om in beweging te blijven. Daartoe zijn er heel wat mogelijkheden en kunnen kleine ingrepen in je dagelijkse leven al een groot verschil maken:

  • Probeer elke dag een half uur tot een uur te wandelen. 
  • Ook een half uurtje per dag op een hometrainer fietsen is een goed idee. 
  • Zoek een sport die je leuk vindt, eventueel samen met anderen. 
  • Overweeg zeker ook om krachttraining te doen. Voor vrouwen in de overgang kan dat helpen om wat meer spieren op te bouwen, waardoor het metabolisme op peil blijft. Doe dit wel op een veilige manier. Laat je bijvoorbeeld begeleiden in de fitness.

Er bestaan ook heel wat mogelijkheden om buikvet te verbranden via oefeningen speciaal voor vrouwen die je thuis kan doen.

Houd gezonde eetgewoontes aan

Streng op dieet beginnen gaan heeft weinig zin. Dat is moeilijk vol te houden en je riskeert om op lange termijn de kilo’s er gewoon weer bij te krijgen wanneer je weer normaal gaat eten. Het is vooral belangrijk om gezond te eten en snoepen zoveel mogelijk te vermijden. Met deze tips in het achterhoofd raak je al een heel eind ver: 

  • De nieuwe voedingsdriehoek die je vindt op gezondleven.be is een goede richtlijn om te volgen. 
  • Drink voldoende water. Vermijd frisdranken. 
  • Probeer het snoepen te beperken. Zoek afleiding in andere dingen die je leuk vindt. 
  • Denk na of je echt honger hebt of heb je gewoon zin? Door jezelf die vraag te stellen kan je het stress-eten binnen de perken houden. 
  • Wees mild voor jezelf. Af en toe iets lekkers waarvan je geniet mag zeker ook. 

Gewichtstoename als gevolg van andere menopauze ongemakken

Houd er ook rekening mee dat gewichtstoename een gevolg kan zijn van andere vaak voorkomende menopauzeongemakken als nachtelijk zweten en opvliegers. Door die ongemakken kan je vermoeid raken, prikkelbaarder zijn en heel wat stress ervaren. Het is dan ook een goed idee om een arts te raadplegen wanneer je het gevoel hebt dat de ongemakken jouw levenskwaliteit verhinderen. 

Verder is ook het voedingssupplement Sérélys met een niet-hormonaal werkingsmechanisme een veilige en doeltreffende oplossing om ongemakken als opvliegers, nachtelijk zweten en prikkelbaarheid te verminderen.

Dit artikel vertelt je alles over de oorzaken van een opgezette buik tijdens de overgang.

Natuurlijke oplossing voor menopauze symptomen?

Sérélys zorgt op een natuurlijke, veilige en doeltreffende manier dat je levenskwaliteit verbetert.

Nuttige artikels

01.04.2020
Ga zonder zorgen door de menopauze

Opvliegers, nachtelijk zweten, vermoeidheid en prikkelbaarheid: dat zijn de meest gehoorde klachten. Moet je je daarbij dan maar zomaar neer…

Lees verder

18.03.2020
De menopauze komt voor elke vrouw op een andere leeftijd

Gemiddeld is een vrouw 51 wanneer ze in haar menopauze komt. De leeftijd waarop ze in haar overgangsperiode komt kan ook verschillen van vro…

Lees verder

20.02.2020
Opvliegers tijdens de menopauze: wat kan je eraan doen?

Opvliegers tijdens de menopauze zijn erg vervelend voor heel wat vrouwen. Ze hinderen de levenskwaliteit en zijn soms een bron van schaamte.…

Lees verder

06.12.2019
Hoe kan ik het nachtelijk zweten tijdens de overgang doen stoppen?

Heel wat vrouwen hebben last van nachtelijk zweten tijdens de overgang. Sommigen worden tot meerdere keren per nacht badend in het zweet wak…

Lees verder

29.01.2020
Waarom heb ik last van koude rillingen tijdens de overgang?

Heel wat vrouwen hebben last van snelle temperatuurschommelingen zoals opvliegers, nachtelijk zweten en koude rillingen tijdens de overgang.…

Lees verder

29.01.2020
Kan ik in aanloop naar de menopauze last hebben van onregelmatig, pijnlijk en overvloedig bloedverlies?

Een veranderde menstruatiecyclus is normaal tijdens de menopauze. Dat uit zich soms in overvloedig, pijnlijk en onregelmatig bloedverlies. L…

Lees verder

19.02.2020
Waarom heb ik in de overgang een droge huid en haaruitval?

Hoewel dat net zo goed te maken heeft met ouder worden, hebben veel vrouwen in de overgang last van een droge huid en haaruitval. Lees hier …

Lees verder

18.03.2020
Waarom heb ik last van osteoporose in de overgang?

Osteoporose in de overgang heeft alles te maken met de daling van het oestrogeengehalte. Lees er hier meer over.

Lees verder

29.04.2020
Een verminderd libido tijdens de overgang: wat kan ik eraan doen?

Vrouwen kunnen tijdens de overgang last hebben van een verminderd libido. De oorzaak kan lichamelijk, maar zeker ook psychologisch zijn. Lee…

Lees verder