• 18/01/2024

Overwin je examens: tips and tricks om gefocust te blijven tijdens het studeren

Het is weer die tijd van het jaar: examentijd. Vaak is dit een stressvolle periode, maar met de juiste strategieën kun je je examens zo overwinnen én slagen. Hier zijn enkele tips and tricks om je energiek, gefocust en klaar te houden om je examens aan te pakken.

 

1. Een goede planning

Het maken van een studieplanning is de eerste stap naar een succesvolle examenvoorbereiding. Verdeel je studiemateriaal in beheersbare stukken en wijs specifieke tijdsloten toe aan elk vak. Er zijn hulpmiddelen zoals planners of digitale apps die je kunnen helpen om je schema bij te houden.

 

Een goede planning

 

 

2. Denk aan je gezondheid

Je fysieke en mentale gezondheid vormen de fundamenten tijdens deze examenperiode. Zorg ervoor dat je genoeg slaapt, voedzame maaltijden met veel vitaminen en mineralen eet en gehydrateerd blijft. Streef naar minstens 7-8 uur slaap per nacht om je hersenen optimaal te laten functioneren en ze de tijd te geven om te recupereren van deze mentaal zware dagen.

 

Denk aan je gezondheid

 

 

3. Pauzes zijn nodig

Langdurig studeren zonder pauzes kan leiden tot stress en uitputting. Daarom kan je bijvoorbeeld de Pomodoro-techniek volgen: studeer 25 minuten en neem dan een pauze van 5 minuten. Na vier cycli neem je een langere pauze van 15-30 minuten. Deze korte pauzes helpen je geest te verfrissen, verbeteren de focus en verhogen de productiviteit.

 

Pauzes zijn nodig

 

 

4. Blijf actief

Lichamelijke activiteit is een geweldige manier om stress te verminderen en je energieniveau te verhogen. Neem korte oefensessies op in je routine, zoals even kort gaan lopen, wat yoga of gewoon een wandeling in de buurt. Beweging verhoogt de bloedtoevoer naar de hersenen, waardoor je helderder denkt en informatie beter zal onthouden.

 

Blijf actief

 

 

5. Een geschikte studieomgeving

Vind een rustige, goed verlichte ruimte waar je zonder afleiding kunt studeren. Houd je studieruimte georganiseerd en vrij van rommel. Sommige mensen vinden dat achtergrondmuziek of witte ruis hen helpt concentreren, dus experimenteer gerust om te zien wat het beste voor jou werkt.

 

Een geschikte studieomgeving

 

 

6. Gebruik actieve studietechnieken

Actieve leertechnieken, zoals het samenvatten van informatie in je eigen woorden, het materiaal aan iemand anders uitleggen of het gebruik van flashcards, kunnen je kennis versterken en ervoor zorgen dat je focus behouden blijft. Betrek jezelf actief bij het studeren in plaats van passief te lezen of tekst te markeren.

 

Gebruik actieve studietechnieken

 

 

7. Een positieve mindset

Een positieve mindset kan een significant verschil maken in je examenprestaties. Stel realistische doelen en beloon jezelf wanneer je ze behaalt. Omring jezelf met ondersteunende vrienden en familie die je kunnen aanmoedigen en motiveren.

 

Een positieve mindset

 

 

8. Gebruik ontspanningstechnieken

Mindfulness en ontspanningstechnieken, zoals diepe ademhalingsoefeningen, meditatie of progressieve spierontspanning, kunnen helpen angst te verminderen en de concentratie te verbeteren. Neem elke dag een paar minuten de tijd om deze technieken te oefenen en je geest te kalmeren.

 

Gebruik ontspanningstechnieken

 

 

9. Kies voor supplementen om jouw energie en focus te helpen boosten

Tijdens de examens kan het zijn dat je niet voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt via voeding. Een supplement kan je dan extra ondersteuning bieden. Zo bestaat er bijvoorbeeld Omnivit Boost Instant op basis van de krachtige ingrediënten Panax Ginseng, magnesium en maté die vermoeidheid tegengaan en het geheugen en de focus helpen te ondersteunen.

 

Conclusie

Examens kunnen stressvol zijn, maar met de juiste voorbereiding en mindset kun je ze succesvol overwinnen. Vergeet niet om voor je gezondheid te zorgen, georganiseerd te blijven en een positieve houding te behouden. Je kunt het! Veel succes met je examens, wij duimen!

 

Ontdek Omnivit Boost Instant

Omnivit Boost Instant is een supplement voor meer energie5,6  en concentratie.Dankzij haar unieke werking op basis van Panax Ginseng, Maté en magnesium, helpt Omnivit Boost Instant vermoeidheid te verminderen1 en fysieke en geestelijke prestaties te ondersteunen. Een ware boost voor je energie!