• 07.24.18

1. STEL EEN HAALBAAR DOEL VOOROP

Geen nieuwe start zonder nieuwe voornemens en grootse ambities. En net daar schuilt vaak al de fout. Professor Hespel: “Ja, de meeste mensen laten zich meeslepen in een jammer genoeg erg hedendaagse trend: overdrijven. Daarbij worden sportieve voornemens direct gemaakt in het kader van een prestatie of competitie. We worden dan ook overspoeld door commerciële acties en organisaties zoals Antwerp 10 Miles of de Ronde van Vlaanderen voor Wielertoeristen. Niks mis mee, maar de meeste mensen zijn niet voldoende getraind om hieraan deel te nemen of kunnen niet genoeg tijd vrijmaken om hiervoor te trainen. En toch gaan heel wat mensen elk jaar opnieuw de weddenschap met zichzelf of anderen aan om competitie x of event y te halen.”

Terwijl gezond sporten en je algemene fysieke conditie verbeteren een even nobel doel is. “Absoluut, het mag maar moet niet altijd competitief zijn. Hoe meer plezier je eraan beleeft, hoe langer je sporten op termijn volhoudt. Onderschat, zeker voor recreanten, ook niet de sociale rol van sporten. Veel mountainbikers kunnen zondagmorgen om 8 uur probleemloos uit hun bed voor een wekelijks ritje met de vrienden, net omdat ze dat samen sporten zo leuk vinden. Terwijl een sportschema van 2x30 minuten lopen en 1x60 minuten fietsen per week voor velen saai of niet haalbaar is. Ken daarom jezelf, maak je keuze en beleef er plezier aan. Dat is de beste sportieve start die je kan nemen.”

 

2. START MET EEN MEDISCHE SCREENING

Sporten is één, gezond sporten twee. “Veel mensen verrichten hun hele loopbaan zittend werk en bewegen daarbuiten ook weinig. In aanloop naar het pensioen komt dan vaak het besef van ‘ik moet iets doen’. Voor die doelgroep is een preventieve cardiovasculaire screening geen overbodige luxe. Wie begint te sporten en fysiek nooit erg actief is geweest, gaat dus best even bij de huisarts, sportarts, of cardioloog langs. Dat geldt zeker voor mannen van 45 jaar en ouder met een bourgondische levensstijl. Maar ook weinig getrainde vrouwen laten zich vanaf 45-50 jaar best even medisch checken voor ze gaan sporten.

 

3. TRAIN GEVARIEERD

Hoe monotoner je traint, hoe groter de kans op blessures. “Als je nooit gelopen hebt en als doel de Antwerp 10 Miles vooropstelt, dan ga je vaak heel eenzijdig trainen: drie keer per week lopen, en dan meestal hetzelfde parcours aan dezelfde loopintensiteit. De kans om je gewrichten of pezen te belasten, wordt zo een stuk groter. Veel gezonder is het om gevarieerd te trainen. Ga een keer per week lopen, maar neem ook eens de fiets of trek een baantje in het zwembad. Combineer uithoudingstraining of ‘cardiotraining’ook met krachttraining en/of stabilisatietraining, zodat je én je uithouding, én je spierkracht opbouwt of onderhoudt. Zo sport je gezonder én zo verbeter je je sportieve prestaties. Bovendien ga je er ook meer plezier uithalen, waardoor je het langer volhoudt.

 

4. LAAT JE BEGELEIDEN

Je hoeft niet per se de Olympische Spelen te ambiëren om je te laten begeleiden. “Recreanten durven minder snel de stap zetten, maar sportbegeleiding kan een wereld van verschil betekenen, zowel voor beginnende als ervaren sporters. Je wordt je niet alleen bewust van gezonder sporten zonder blessures, maar ziet ook je prestaties erop vooruitgaan. Bovendien maken aangepaste trainingsschema’s het sporten zo veel leuker. Een typisch voorbeeld is iemand die graag fietst maar weinig conditie heeft en zich aansluit bij een ploegje wielertoeristen... Het is dan vaak aanklampen en totaal uitgeput aankomen, wat toch niet de bedoeling van sporten is. Met professionele begeleiding start je op je eigen niveau en bouw je op, in het tempo dat bij je past. Ook ervaren sporters hebben baat bij aangepaste schema’s. Als je telkens hetzelfde type training volgt, plafonneert je conditie snel. Je lichaam heeft prikkels nodig om zich te verbeteren. Variatie – een ander parcours, andere ondergrond, afwisseling in intensiteit, moment van trainen, andere sporten – zorgt ervoor dat je een volwaardig en beter atleet wordt. En verder, no pain, no gain natuurlijk (lacht).”

 

5. SPORT ÉN EET GEZOND

Gevarieerd en evenwichtig eten heeft een impact op je gezondheid én je sportprestaties. “Je mag het belang van een aangepaste voeding niet onderschatten. Veel mensen beginnen te sporten om te vermageren, maar alleen met sport zal je er niet geraken. Gezonde voeding is een prioriteit. Wie fitter wilt worden én zijn of haar conditie wilt verbeteren, kan altijd een ervaren diëtist(e) of sportdiëtist(e) raadplegen. Die helpt je op weg om je doel te bereiken, want de juiste voeding draagt sterk bij tot betere sportprestaties. Met een juiste voeding haal je bovendien ook meer rendement uit je trainingen. Ook krijg je nuttige info en tal van tips & tricks. Veel beginnende sporters nemen bijvoorbeeld meteen een energiedrank bij de hand telkens als ze sporten. Maar voor inspanningen van minder dan een uur heb je al die toegevoegde suikers uit dranken en gels niet nodig, ze zijn totaal overbodig. Als je een uur fitnest, kan je perfect met water je hydratatie op peil houden. Durf dus zeker bij een sportdiëtist(e) aan te kloppen, als je ook op het vlak van voeding een goede start wilt nemen.”

Bron http://www.bakala-academy.com