• 25/06/2019

Kan een vitamine D-tekort gevaarlijk zijn?

 

We weten allemaal dat een gezonde levensstijl belangrijk is, onder meer om voldoende vitamines uit gezonde voeding te halen. Die vitamines zijn voor uiteenlopende processen in ons lichaam belangrijk. Van gelijk welke vitamine valt een tekort sowieso te vermijden. Dit artikel gaat dieper in op de vraag of specifiek een vitamine D-tekort gevaarlijk kan zijn.

Vitamine D valt immers wat buiten het rijtje van de vitamines. Ons lichaam haalt vitamines uit voeding en maakt ze niet zelf aan. In het geval van vitamine D is dat echter anders. Ons lichaam kan vitamine D wel zelf aanmaken en dat onder invloed van de zon. In de wintermaanden zijn de zonnestralen echter niet krachtig genoeg en schijnt de zon bovendien onvoldoende uren. Daarom kampen maar liefst 9 op de 10 Belgen met een vitamine D-tekort tijdens de wintermaanden*. Wanneer het vitamine D-tekort blijft aanhouden, kan een vitamine D-tekort gevaarlijk worden.

 

Wanneer wordt een vitamine D-tekort gevaarlijk?

Het risico op een vitamine D-tekort blijkt dus groot. Vooral tijdens de wintermaanden, maar er zijn ook heel wat mensen die het hele jaar door te maken hebben met een vitamine D-tekort. Men spreekt van een vitamine D-tekort wanneer de waarden onder de 50 nmol/l liggen. Wanneer je niet medisch geschoold bent, zeggen deze waarden niet zoveel. Daarom is het belangrijk om je vitamine D-waarden ook eens te laten checken tijdens een jaarlijkse bloedcontrole en die met je arts te bespreken.

Het belang van een bloedcontrole mag bij vitamine D niet onderschat worden, omdat je niet onmiddellijk signalen zal krijgen dat je vitamine D-waarden te laag zijn. Op dit moment onderzoekt men of een vitamine D tekort symptomen aan de ogen, hoofdpijn en vermoeidheid met zich mee brengt. Dit is allemaal niet bewezen.

Wat zijn de gevolgen van een vitamine D-tekort dan wel? Op korte termijn zal je een vitamine D tekort niet voelen. Vitamine D speelt een belangrijke rol in onze botten en spieren. Door onder meer vitamine D wordt calcium sneller opgenomen in onze botten. Bovendien ondersteunt het de goede werking van je immuunsysteem. Je hebt er dus alle baat bij om voldoende vitamine D te hebben.

 

Wie heeft er meer risico op een vitamine D tekort?

Iedereen heeft vooral tijdens de wintermaanden een risico op een vitamine D-tekort. We komen immers allemaal minder buiten. Maar ook het hele jaar door kan je een vitamine D-tekort blijven hebben, vooral als je niet dagelijks tussen 11u en 15u een half uurtje buiten bent.

Toch zijn er een aantal risicogroepen die gevoeliger zijn voor een vitamine D-tekort en voor wie het dus van belang is om hun vitamine D-waarden extra goed in het oog te houden. Welke risicogroepen zijn er? We zetten ze even op een rijtje:

  • Senioren: omdat hun huid dunner is en dat bemoeilijkt de natuurlijke aanmaak van vitamine D via de zon.
  • Mensen met een donkere huidskleur: wanneer je huid meer pigment heeft, maak je moeilijker vitamine D aan. Bij een donkere huid is er langer blootstelling aan de zon nodig.
  • Vrouwen na de menopauze: hun botmassa daalt omdat de oestrogeenproductie in de eierstokken wegvalt. Oestrogeen speelt een belangrijke rol in het reguleren van de botopbouw. Omdat die weg valt, wordt de kans op osteoporose groter.
  • Baby’s en opgroeiende kinderen: door de snelle groei van het beendergestel hebben zij vitamine D-ondersteuning nodig. Extra vitamine D toedienen aan baby’s wordt dan ook erg aangeraden.
  • Zwangere vrouwen: omdat vitamine D zo belangrijk is voor de botontwikkeling van het ongeboren kind.
  • Vegetariërs of veganisten: je kan via voeding een klein deel vitamine D binnen krijgen. Dat zit voornamelijk in vette vis en orgaanvlees. Dat is voor vegetariërs en veganisten moeilijk, dus ook hun risico op een vitamine D-tekort is groter.
     

Hoe kan je een vitamine D-tekort oplossen?

Voor een vitamine D-tekort is de oplossing heel eenvoudig: je kunt een vitamine D-tekort aanvullen door extra vitamine D in te nemen. Een vitamine D-supplement is beschikbaar in capsules, pilletjes, ampullen of tabletten die je op dagelijkse, wekelijkse of maandelijkse basis moet innemen. Idealiter kies je voor een supplement met vitamine D3, omdat dit de meest krachtige vorm van vitamine D is.

Hoe lang duurt het herstel van een vitamine D-tekort? Daar is moeilijk een eenduidig antwoord op te geven. Zo kan je bijvoorbeeld door een dag in volle zon te lopen voldoende vitamine D aanmaken voor die ene dag, maar daarmee is je tekort nog niet aangevuld. Om een tekort aan te vullen, is toch zeker een drietal maanden nodig. Maar daarna moet je je vitamine D-waarden ook op peil blijven houden. Dus het is eigenlijk iets wat je nooit uit het oog mag verliezen.

Ben je op zoek naar een goed vitamine D-supplement? Kies dan voor Fultium D3. Dit supplement voldoet immers aan alle voorwaarden voor een kwalitatief vitamine D-supplement: het bevat vitamine D3 en is op oliebasis.

*Bron: Vitamine D deficiëntie in een doorsnee Belgische huisartsenpraktijk – Isabel Van Daele; UGent (2011)

Fultium D3 is een vitamine D supplement die je dagelijks inneemt op oliebasis

Je dagelijkse Vitamine D supplement

Een vitamine D-supplement dat door dagelijkse inname een optimale hoeveelheid vitamine D garandeert, is Fulitum D3.

Fultium D3 is een voedingssupplement met vitamine D3, de krachtigste vorm van vitamine D. Bovendien is het kleine blauwe pilletje dat je dagelijks inneemt eentje op oliebasis, die de opname van vitamine D bevordert. Wanneer je kiest voor Fultium D3, kies je ervoor om het hele jaar door te blijven stralen.

Nuttige artikels
10.12.2018
Voldoe aan je behoefte aan vitamine D met een dagelijkse inname van 800 I.E.

800 I.E. vitamine D3 is de dagelijkse hoeveelheid aanbevolen door het RIZIV(1) en de Hoge Gezondheidsraad(2).

Lees verder

17.12.2018
Kies voor een Vitamine D supplement op basis van olie als toedieningsvorm

Onderzoek wees uit dat vitamine D3 veel beter opgenomen wordt in deze vorm.

Lees verder

26.12.2018
Is er een verschil tussen vitamine D2 en vitamine D3?

Er zijn twee vormen van vitamine D die voor de mens belangrijk zijn. Lees verder om te weten wat het verschil is tussen vitamine D2 en vitam…

Lees verder

07.01.2019
Kies voor een vitamine D kuur met dagelijkse inname

Dit zorgt voor een constante bloedwaarde t.o.v. een stootkuur die een tijdelijke piek in je vitamine D bloedwaarde veroorzaakt.

Lees verder

28.02.2019
Minstens 30 minuten in de zon voor voldoende vitamine D?

De zon en vitamine D zijn een sterk duo. Rechtstreeks contact tussen de huid en de zon is erg belangrijk voor de aanmaak van vitamine D.

Lees verder

05.03.2019
Vitamine D: de voordelen van deze supervitamine?

Er is de voorbije jaren heel wat onderzoek gedaan naar de voordelen van vitamine D. Dat zijn er heel wat. In dit artikel kan je lezen wat di…

Lees verder

13.03.2019
Voldoende vitamine D opnemen via voeding: kan dat?

Hoewel de zon de voornaamste leverancier van vitamine D is, kan je ook vitamine D opnemen via voeding. Maar of dat voldoende is voor een goe…

Lees verder

22.03.2019
Hoe los je een vitamine D-tekort op?

Tijdens de wintermaanden kampt maar liefst 67,3% procent van de Belgen met een vitamine D-tekort. Wat zijn de symptomen van een vitamine D-t…

Lees verder

09.04.2019
Een weekje extra zonlicht oplossing voor vitamine D-tekort?

Om de donkere winterdagen wat te ontvluchten, boeken heel veel mensen een weekje naar de zon. Daarmee hopen ze soms ook hun tekort aan zonli…

Lees verder

18.04.2019
Waar zit vitamine D in? Ontdek hier de bronnen van vitamine D.

De meeste vitamines kan je opnemen via voeding. Voor vitamine D is de vraag ‘waar zit vitamine D’ in moeilijker te beantwoorden.

Lees verder

16.05.2019
Cholecalciferol, de dierlijke vorm van vitamine D

Cholecalciferol is de dierlijke vorm van vitamine D die ons lichaam zelf kan aanmaken. In dit artikel lees je daar meer over.

Lees verder

23.05.2019
Vitamine D is voor een baby van onschatbare waarde

Kind & Gezin raadt aan om elke baby extra vitamine D toe te dienen. Lees hier meer over het belang van vitamine D voor een baby.

Lees verder

30.05.2019
Wat heeft een vitamine D-tekort voor gevolgen?

Ben je benieuwd naar wat een vitamine D-tekort voor gevolgen kan hebben? Lees het in dit artikel.

Lees verder

18.06.2019
Heeft een vitamine D-tekort symptomen aan de ogen?

Veroorzaakt een vitamine tekort symptomen aan de ogen? Dit artikel gaat dieper in op deze vraag.

Lees verder

11.06.2019
Leidt een vitamine D-tekort tot depressie?

Vraag je je af of een vitamine D-tekort tot depressie kan leiden? In dit artikel kan je een antwoord op deze vraag lezen.

Lees verder

26.08.2019
Zorgt een vitamine D-tekort voor vermoeidheid?

In dit artikel lees je of een vitamine D-tekort een link heeft met vermoeidheid.

Lees verder

02.12.2019
Is het mogelijk om te veel vitamine D in je bloed te hebben?

Te veel vitamine D in je bloed komt zelden voor. Ook niet wanneer je een supplement neemt en je aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid hou…

Lees verder

06.03.2020
Blijf ook in de lentezon stralen dankzij Fultium vitamine D3

Wanneer de dagen weer langer worden en de eerste lentezon ons verblijdt, laten we met z’n allen die muts en sjaal thuis om te genieten van d…

Lees verder

13.03.2020
Dankzij deze 7 tips ben je zo ‘lenteklaar’

Daar is de lente! Daar is de zon! Eindelijk voelen we dat eerste lentezonnetje op ons gezicht. Voor veel mensen komt die eerste lentezon dan…

Lees verder

25.03.2020
6 tips om je immuunsysteem te laten stralen

Een sterke weerstand is meer dan ooit van belang om gezond te blijven! Ons immuunsysteem beschermt ons tegen schadelijke indringers van buit…

Lees verder

19.03.2020
Waar let ik op wanneer ik een vitamine D-supplement wil kopen?

Wanneer je een vitamine D-supplement wil kopen, let je het best op een aantal zaken. Welke zaken dat zijn, ontdek je in dit artikel.

Lees verder

01.04.2020
Wat is de optimale dosis vitamine D?

Bij de keuze van een vitamine D-supplement vragen veel mensen zich af wat nu de optimale dosis vitamine D is. Lees hier een antwoord op die …

Lees verder

30.04.2020
Hoeveel vitamine D per dag is de ideale dosis?

Benieuwd naar wat de ideale hoeveelheid vitamine D per dag is? Lees het hier!

Lees verder