• 28/07/2020

Nu we met z’n allen op vakantie zijn in eigen land, hoor je het her en der: ‘Amai, verbazend hoeveel mooie plekken je dicht bij huis vindt!’. Ons Belgenlandje is zoveel meer dan enkel lintbebouwing en industrie. Het heeft ook indrukwekkende kunststeden, prachtige heuvels, een schijnbaar eindeloze kustlijn en ontelbaar veel unieke wandelingen. Vul je vakantie dit jaar dus leuk, afwisselend en gezond in en sla aan het stappen in heel Vlaanderen. Want er valt zoveel moois te ontdekken tussen Haspengouw en de kust.

Antwerpen

Mechels Broek en Barebeekvallei

Muizen (Mechelen) - 9,4 km

In de schaduw van de Sint-Romboutstoren bevindt zich een groene long die de omringende gemeenten en de exotische wereld van Plankendael met de Dijlestad verbindt: het Mechels Rivierengebied. Het mooiste, meest wandelwaardige stuk is het Mechels Broek waar je langs het rustgevende water slentert en de uitkijktorens bekimt om het domein in vogelperspectief te zien. Misschien spot je hier zelfs een overvliegende ooievaar, aangezien veel bijzondere vogelsoorten graag op vakantie komen in de groene rand van Mechelen.

Vertrekpunt: Bezoekerscentrum Mechels Rivierengebied. Muizenhoekstraat 7, Muizen.

Mechels Broek en Barebeekvallei

Lovenhoekwandeling

Vorselaar - 5,5 km

In de Antwerpse Kempen lijkt de klok altijd iets trager te tikken. Het is er gemiddeld ook net iets warmer dan in de rest van Vlaanderen. Tussen de dorpjes en gehuchtjes vormt zich een eindeloze aaneenschakeling van natuurgebieden en lappen groen. Eén van de mooiste stukjes natuur spot je langs de Lovenhoekwandeling: een magisch pad in het kasteeldorp Vorselaar. De route gidst je langs velden vol varens, smalle bospaadjes, gifgroene watertjes en vele bruggen. Niet voor niets kroonde de Provincie Antwerpen dit natuurpad in 2017 tot ‘Wandeling van het Jaar’.

Vertrekpunt: Pallaaraard 36, Vorselaar.

Limburg

Hageven - De Plateaux - Tweelandenpad

Pelt - 9,7 km

Limburg is een welgekend walhalla voor stappers en trappers maar hier en daar ontdek je nog een verborgen parel. Hageven en De Plateaux, bijvoorbeeld: een met stromen doorsponnen gebied van heide, vennen, bossen en graslanden. Het gebied is één van de mooiste plekken van zowel Belgische Limburg als Nederlands Limburg. Naast vele bruggen en beekjes steekt de wandeling namelijk ook de Belgisch-Nederlandse grens over. Wie zegt dat je dit jaar niet naar het buitenland op vakantie kan?

Vertrekpunt: Bezoekerscentrum Hageven. Tussenstraat 10, Neerpelt.

Connecterra

Eisden (Maasmechelen) - 13 km

Waar de mijnbouw vele littekens achterliet in het Belgische landschap, groeiden de terrils van Maasmechelen uit tot een prachtig stukje natuur. Het gevarieerde landschap van groen bedekte heuvels van mijngruis en glimmende meren en waterlopen maakt van Connecterra een uniek stukje Vlaanderen. Momenteel wordt er op het domein een hotel gebouwd waardoor twee van de wandelroutes onderbroken zijn. Als alternatief kan je nu de paarse route volgen, die je in drie uur alle kanten van het gebied toont.

Vertrekpunt: Bezoekerscentrum Connecterra. Zetellaan, Eisden.

Vlaams-Brabant

Norbertijnenwandeling

Averbode (Scherpenheuvel-Zichem) - 9,3 km

Wie “we gaan te voet” zegt, zegt “naar Scherpenheuvel”. En terecht! Naast een topbestemming voor de beginnende bedevaarder is het ook een gemeente die barst van het natuurschoon. In deelgemeente Averbode (op een uurtje stappen van de basiliek) kan je de Norbertijnenwandeling volgen. Die loodst je door het Mariapark, langs de abdij en door de schaduwrijke bossen. De eindbestemming van deze alternatieve bedevaart is geen kerk of klooster, maar wel Averbodes bekende ‘Lekdreef’. Wie heeft er zin in een ijsje?

Vertrekpunt: Het Moment. Herseltsebaan 2, Averbode.

Norbertijnenwandeling

Horstwandeling

Sint-Pieters-Rode - 9,3 km

In Sint-Pieters-Rode gaan natuur en cultuur hand in hand. De Horstwandeling neemt je mee op en rond het grondgebied van de Heren van Horst, die vanaf de 13de  tot de 17de eeuw over de regio heersten. Beginnen en eindigen doe je bij het Kasteel van Horst: een indrukwekkende, authentieke donjon die de fantasie van je kroost danig op hol zal doen slaan. Leuk weetje: Willy Vandersteen koos voor het Kasteel van Horst als woonplaats van de Rode Ridder. Het is dus niet enkel een tastbaar stukje middeleeuwse geschiedenis, maar ook een icoon uit onze Belgische stripcultuur.

Vertrekpunt: Kasteel van Horst. Horststraat 28, Sint-Pieters-Rode.

West-Vlaanderen

Duinbossenwandelroute

De Haan, Wenduine en Bredene - 11,4 km

De naam Duinbossen geeft meteen aan wat je mag verwachten als je gaat wandelen in De Haan, Wenduine en Bredene: duinen, bossen en beboste duinen. Deze afwisselende tocht biedt je prachtig groen op een steenworp van de zee. De laatste decennia wordt er intens geïnvesteerd in het verrijken van het domein door het eentonige naaldwoud gedeeltelijk te vervangen door een diverse mix aan inlandse loofbomen.

Vertrekpunt: Tramstation De Haan.

Blankaartwandelroute

Diksmuide - 10 km

Dieper in de West-Vlaamse polders vind je een uniek rivierlandschap: De Blankaart. Dit lappendeken van weiland en water is de ideale plek om aan de dagelijkse sleur te ontsnappen en je hoofd leeg te maken. Tussen het wandelen door kan je de vier gloednieuwe kijktorens van het gebied beklimmen. Vogelspotters brengen best hun verrekijker mee aangezien het er een hectisch komen en gaan is van allerhande gevederde vrienden.

Vertrekpunt: Natuurdomein De Blankaart. Iepersteenweg 56, Diksmuide.

Oost-Vlaanderen

Oude Kalevallei Wandelroute

Vinderhoute en Lovendegem (Lievegem) - 8 km

Net buiten de Arteveldestad ligt het gezellige Lievegem: een gemeente met prachtige natuur en pittoreske dorpskernen. De Oude Kalevallei Wandelroute Lus 2 verbindt beiden. Langs water en groen wandel je van en naar het centrum van Vinderhoute, waar je de historische gebouwen als het Dreefkasteel en de Sint-Annakapel in al hun glorie aanschouwt. Maar ook onderweg kan de oplettende (en zelfs de minder oplettende) stapper prachtige monumenten spotten, zoals de indrukwekkende Van Vlaenderensmolen.

Vertrekpunt: Kasteellaan, Vinderhoute.

Oude Kalevallei Wandelroute

Heksenroute

Ronse, Ellezelles, Flobecq - 13,7 km

De naam mag dan wel angstaanjagend klinken maar deze wandeling door de Vlaamse Ardennen is enkel een thriller voor je kuiten. Al flirtend met de taalgrens wals je door het glooiende, groene landschap van het Oost-Vlaamse Ronse en het Henegouwse Ellezelles en Flobecq. De tocht start in het feeërieke Muziekbos en gaat richting de al even vertederend klinkende Kanarieberg. Eens in Wallonië, ontmoet je de van bloemen vervaardigde Heks van Ellezelles en neem je de benenwagen langs een voormalige spoorlijn te midden van de bossen om zo langzaamaan terug naar Vlaanderen te keren.

Vertrekpunt: Chalet Boekzitting. Boekzitting 26, Ronse.

Je gewrichten soepel houden tijdens het wandelen?
Denk aan CURCUFEN!

Regelmatig wandelen is de ideale manier om je spieren en gewrichten jong en vitaal te houden. Maar ook al is wandelen zeer gezond, je spieren & gewrichten kunnen wel eens tegenstribbelen. Het voedingssupplement CURCUFEN houdt je spieren en gewrichten soepel*. Zijn unieke, natuurlijke formule op basis van Curcuma longa en Boswellia serrata biedt optimaal resultaat met een minimaal risico op bijwerkingen. Klaar om zelf de krachtige werking* van Curcuma longa en Boswellia serrata te ontdekken? #BlijfsoepelbewegenmetCurcufen!

Laatste blogs

09.06.2021
Wandelen een gedeelde passie

Dubbelinterview met radiomaker Sven Ornelis en Jef Hus, Managing Director EG

Lees verder

29.03.2021
Beter voorkomen dan genezen: zo hou je je spieren en gewrichten gelukkig

Hou je spieren en gewrichten daarom nu al soepel voor later en maak van bewegen je fysieke pensioenplan. Dit zijn onze tips voor een leven v…

Lees verder

04.12.2020
Blijfsoepelbewegen ... ook tijdens de winter

Gezellige (bubbel) kerstdagen, met warme chocomelk en een kerstfilm op de bank,... 

Lees verder

12.10.2020
De vloeibare vorm die CURCUFEN uniek maakt

CURCUFEN is een voedingssupplement speciaal ontwikkeld voor het behoud van soepele spieren & gewrichten.

Lees verder

31.07.2020
Gezond, ontspannend en leuk:

 dit is waarom Sven Ornelis elke dag gaat wandelen, mét CURCUFEN

Lees verder

06.05.2020
5 tips om gezond te sporten

Ontdek de 5 tips van Josefien om gezond te sporten tijdens de quarantaine.

Lees verder

06.05.2020
Hoe hou je je spieren soepel tijdens quarantaine?

Ontdek hoe Nicky, een trendy mama, haar spieren soepel houdt tijdens de quarantaine.

Lees verder

26.03.2020
Is het mogelijk dat een kurkumasupplement gevaarlijk is?

Wie zich afvraagt of een kurkumasupplement gevaarlijk kan zijn, kan het antwoord lezen in dit artikel.

Lees verder

27.02.2020
Waar is kurkuma allemaal goed voor?

Waar kurkuma allemaal goed voor is en hoe je kurkuma het beste opneemt, lees je in dit artikel.

Lees verder

27.02.2020
Waaraan moet een kurkumasupplement voldoen?

Dit artikel helpt je een keuze te maken in het brede aanbod aan kurkumasupplementen.

Lees verder

30.01.2020
Wat doet kurkuma voor de gewrichten?

Is kurkuma goed voor de gewrichten? Lees het antwoord in dit artikel.

Lees verder

30.01.2020
Is kurkuma gezond?

Dit artikel gaat dieper in op de mogelijke gezondheidsvoordelen van kurkuma.

Lees verder